Elsötétítenék pár perce az MTV-t a dolgozók

Index, MTI
2009.12.08. 16:43
Már az ez egyeztetőtárgyalások alatt is tartanának figyelmeztető sztrájkot a Magyar Televízióban. A pár perces műsorszünet mellett dolgozói nagygyűlések szervezése is szóba jöhet.

Egy-egy percre elsötétülhet a Magyar Televízió mindkét csatornája a menedzsment és a sztrájkbizottság csütörtökön kezdődő egyeztetéseinek ideje alatt is -nyilatkozta Lázár András, a sztrájkbizottság elnöke.

A sztrájktörvény szerint hét napjuk van a feleknek megegyezni, de a három reprezentatív érdekképviselet alkotta testület már most vizsgálja, milyen figyelmeztető akciókkal léphetnének fel ez idő alatt. Az egyik lehetséges lépésként a rövid műsorkimaradásokat, másikként a dolgozói nagygyűlést említette Lázár András. A sztrájktörvény értelmében az egyeztetések alatt legfeljebb két órás figyelmeztető sztrájkot lehet tartani.

Készülnek már arra az esetre is, ha nem sikerül megegyezniük a menedzsmenttel; "építjük fel magát a sztrájkot" - fogalmazott a sztrájkbizottság elnöke. Az MTI köztévés érdekképviseleti forrásból úgy értesült: várhatóan fokozatosan vezetik be a munkát leállító lépéseket.

Az Index úgy tudja, hogy a sztrájk alatt az MTV ismétléseket adna, hogy a nézőknek is feltűnjön a munkabeszüntetés, ugyanazt a riportműsort sugároznák újból és újból. A műsorban értelmiségiek beszélnének a közszolgálati televíziózás fontosságáról.

Lázár András szerint a csütörtök délelőtti első egyeztetés napirendjére kívánják vetetni azt a témát is, hogy a menedzsment a csoportos leépítés létszámhatárát el nem érő elbocsátásokba kezdett, vagyis harminc naponként kevesebb mint harminc embert akarnak elküldeni az intézményből, de több hónap alatt közel ötven embertől válnának meg.