Nem sztrájkolnak, mégsem lesz műsor az MTV-n

2009.12.29. 14:19
A pénzhiányra hivatkozva megszüntette legnézettebb műsorait a közszolgálati televízió. Nem lesz Szempont, a Kultúrház stúdióbeszélgetésekből áll majd, főműsoridőben az archívumból válogat az m1, és ismétléseket sugároz az m2.

Január 4-től új műsorrenddel jelentkezik a Magyar Televízió, amiben a televízió vezetői szerint változatlanul szerepelnek a közszolgálati alapfeladatok ellátását biztosító kisebbségi, vallási és hírműsorok, de a korábbinál kisebb hangsúlyt kap a szórakoztatás és a sport. Az MTV a rendelkezésre álló belső kapacitásokat meghaladó, nagy készpénzkifizetéssel járó produkciókat egyelőre nem gyárt.

A változásokról kiadott közlemény szerint az MTV közszolgálati kötelezettségeit és gazdasági lehetőségeit szem előtt tartva tervezte meg jövő évi műsorrendjét; a közszolgálati alapműsorok folytatódnak, költségesebb adásokra azonban "nincs keret".

Mint írták, az MTV-t sújtó költségvetési megszorítások miatt a műsorkészítésre fordítható források drasztikusan csökkentek, ezért olyan megoldást kerestek, amellyel az intézmény továbbra is a nézőket szolgálja, de megőrzi gazdasági stabilitását.

Csak a stúdióbeszélgetések maradnak

Az m1 jövő évi műsorrendjének vázát a belső gyártású élő stúdióműsorok adják: folytatódik a Ma reggel és a Nappali, a 6 órai tea pedig az eddiginél korábban, Teadélután címmel jelentkezik. A Híradó esti kiadása után közszolgálati magazinokat és filmeket vetítenek. A tervek szerint a későbbiekben az ország ügyeivel foglalkozó társadalmi műsort sugároznak csütörtök esténként.

Hétvégén délutánonként az MTV egykori nagysikerű műsoraiból válogat a Hogy volt...!? címmel induló sorozat. A Kultúrház is megváltozik: január közepétől élőadásszerűen rögzített kulturális talkshow lesz. A magazinok közül nem folytatódik a Sztársáv, a Szempont és a Múlt-kor.

Az m2 januártól leginkább csak ismétléseket sugároz. Hétköznap nemzetiségi műsorokat, portrébeszélgetéseket, ismeretterjesztő magazinokat, zenei válogatásokat és filmsorozatokat adnak, a hétvégi kínálatban továbbra is nagy hangsúlyt kapnak az ifjúsági sorozatok, az ismeretterjesztő munkák és a klasszikus mozik, esténként pedig továbbra is művészfilmekkel várják a nézőket.