Lemond a hírközlési hatóság elnöke

2010.06.15. 13:24 Módosítva: 2010.06.15. 18:13
A Fidesz törvénytervezete amúgy is megszüntetné Rozgonyi Krisztina állást, sőt az egész hivatalt. Az új törvény szerint a még nem is létező Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság kilenc évre kinevezett elnöke dönt majd egyszemélyben a hírközlés összes fontos kérdéséről. Szalai Annamária, az ORTT fideszes delegáltja a legesélyesebb a posztra.

Lemondott Rozgonyi Krisztina a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke, még azelőtt, hogy a várhatóan a héten megszülető médiatörvény-csomag részeként az NHH-t összevonnák az ORTT-vel, és amúgy is megszűnne a munkaköre. Rozgonyi június 30-áig vezeti a hivatalt, az új testület a Nemzeti Média- Hírközlési Hatóság működését szabályozó törvény leghamarabb július elsején léphet életbe.

Rozgonyi Krisztina 2004 óta tagja a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsának, 2006 őszétől az NHH alelnöke, 2010 február elsejétől pedig elnöke lett a hírközlési ipart és a frekvenciagazdálkodást felügyelő hivatalnak. Kinevezése 2013 december 31-éig szólt, de mivel a Fidesz által benyújtott törvénycsomag megszünteti az NHH-t, Rozgonyi hivatala is megszűnne a törvények hatályba lépésekor.

Az Index információi szerint az NHH elnöke már április 26.-án egyeztetett lemondásáról a Fidesszel, és csak a gördülékeny átadás-átvétel érdekében nem váltották eddig le, és azért, hogy ne kelljen elindítani az utódkeresést az amúgy is megszünő hivatalnál.

Az NHH elnökét elvileg egy évi bér illetné meg, amiért cserébe egy éven át nem vállalhatna munkát olyan területen, amit hivatali idejében szabályozott, de a Fidesz várhatóan különböző törvénymódosításokkal eléri, hogy mindössze két havi végkielégítést kapjon, úgy, hogy az egy éves munkavállalási moratórium is életben maradjon. Egyébként az újonnan létrehozott NMHH elnökének is egy éves végkielégítés jár majd  az Országgyűlés előtt lévő törvénytervezet szerint.

Rozgonyit már kinevezésekor támadta a Fidesz, mondván a szakembert a kormányváltás előtt nevezték ki, férje, Braun Róbert Gyurcsány Ferencnek főtanácsadója, Medgyessy Péternek pedig kommunikációs helyettes államtitkára volt.

Egy, csak egy

Az új médiatörvény-csomag értelmében egyébként megszűnne az eddig működő hat tagú Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa, a frekvenciagazdálkodási kérdésekben, a hírközlési piacot  érintő vizsgálatokban, vagy éppen a digitális átállás kérdéseiben ezentúl a felállítandó NMHH kilenc évre kinevezett elnöke dönt majd egyszemélyben. A jogvitákban ugyan az új szabályozás szerint egy eljáró tanács járhat majd el, de ennek két tagját szintén az elnök jelöli ki.

Az Index információi szerint a Nemzeti Média- Hírközlési Hatóság elnöki székére a legesélyesebb Szalai Annamária, az ORTT Fidesz által delegált tagja, aki így kilenc éven át dönthet az újonnan kiosztható frekvenciákról vagy éppen a digitális tévézés technológia kérdéseiről is.

Ezekben a kérdésekben ugyan véleményező szerepe van az új törvénycsomag alapján felállítandó Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsnak, de ebbe a testületbe is két tagot delegálhat az NMHH elnökének vezetésével működő, az ORTT szerepét és hatáskörét átvevő Médiatanács. Meglepő módon a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsba a Magyar Tudományos Akadémia ugyan delegálhat tagot, de a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium nem, pedig az infokommunikációs ipar területe elvileg Fellegi Tamás minisztériuma alá tartozna.