Megszavazták az MTV újabb hitelfelvételét

2010.07.15. 17:09
Az MTV-t felügyelő közalapítvány kuratóriuma szerdai elnökségi ülésén megszavazta az újabb hitelfelvételre irányuló gyorsított közbeszerzési eljárás elindítását. A köztévé súlyos likviditási helyzetbe került, ami veszélyezteti műsorszolgáltatási kötelezettségének teljesítését.

A kuratórium szerdai elnökségi ülésén megszavazta az újabb hitelfelvételre irányuló gyorsított közbeszerzési eljárás elindítását - mondta Balogh László, a Magyar Televíziót (MTV) felügyelő közalapítvány kuratóriumának KDNP által delegált elnökhelyettese csütörtökön.

Az MTI információi szerint az MSZP által delegált kuratóriumi elnökségi tagok a szerdai ülésen Czeglédi László elnök kivételével nem vettek részt az ülésen. Czeglédi László szerint a hitelfelvétel csupán átmeneti megoldás a financiális gondok rendezésére. Az új médiatörvénynek mindenképpen rendeznie kell a közmédiumok gazdasági függetlenségének kérdését.

A szocik nem, a fideszesek támogatták

Az MTV Közalapítvány kuratóriumi elnöksége múlt hét szerdai ülésen elutasította az egymilliárd forintos, egy év futamidejű hitel felvételét. Akkor egy SZDSZ-delegált a hitelfelvételre nemmel szavazott, öt szocialista tag tartózkodott, négy Fidesz-delegált pedig igennel voksolt.

A Magyar Televízió a hírre közleményben reagált, amelyben azt írták, hogy augusztusra veszélybe kerülhet a műsorszolgáltatás. Kifejtették, hogy a könyvvizsgáló és a felügyelőbizottság azért javasolta egymilliárd forint összegű banki forrás bevonását, hogy a köztévé teljesíteni tudja a médiatörvényben előírt kötelezettségeit, és hogy augusztusban is folytatódhasson a közszolgálati műsorok gyártása, valamint hogy a cég fizetni tudjon dolgozóinak.

Czeglédi László, az MTV Közalapítvány kuratóriumi elnöke múlt héten levéllel fordult Schmitt Pálhoz. Ebben az MTV-nél június 30-ig kialakult, "kritikussá vált likviditási helyzetről" tájékoztatta az Országgyűlés elnökét. A levél szerint a köztévé fizetési kötelezettségeinek átütemezésével és költségeinek minimális szintre csökkentésével sem tudja tovább fenntartani pénzügyi stabilitását, így 2010 júliusára "fennáll a veszélye a csődhelyzet valós bekövetkezésének".

Az ÁSZ vizsgálja a székház-ügyet

A köztévé likviditási problémáit többek között az új székház bérlése okozza, amelyről szerdán szó esett az országgyűlés kulturális és sajtóbizottságában is. Eszerint az Állami Számvevőszék augusztus 31-ig átfogó vizsgálatot készít, ami a Magyar Televízió székházának eladásával és az új székházba költözéssel kapcsolatos ingatlanbérlés hátterét tárja fel.

Az idei költségvetési támogatás is jóval kurtább volt, mint az elmúlt években. A szocialista kormány ugyanis9,9 milliárd forintot vont el"büntetésből" az MTV-től a hivatalos indoklások szerint azért, mert évek óta nincs elnöke, más vélemények szerint pedig azért, mert az ügyvezető elnök egyik napról a másikra megszüntette a Napkeltét.