A Fidesz barátja lett Az Este

2010.10.15. 11:55
Egyre kevésbé kiegyensúlyozott a köztévé napi politikai, közéleti műsora, mióta a Lánchíd Rádiótól érkezett Élő Gábor a hírigazgató. Az elmúlt egy hónapban mindössze egy ellenzéki vendég vett részt Az Estében, miközben a kormánypárt részéről 15-en szólalhattak meg.

Az MTV legfontosabb és egyik legnézettebb napi politikai műsoráról régóta nem mondható el, hogy pártatlan lenne, a helyzet azonban a hírigazgatóságnál lezajlott szeptember eleji kirúgásák óta még rosszabb.

Az LMP és a Jobbik szót sem kapott

A szeptember 10. és október 13. közötti 24 adást vizsgálva kiderült, hogy sem a pártatlanság elve, sem pedig a kormánypárt és az ellenzék parlamenti erőviszonyainak aránya nincs képviselve a műsorban.

Élő Gábor

66
A 39 éves, pécsi Élő Gábor a Pázmány Péter Római Katolikus Egyetem Hittudományi Karán szerzett diplomát. A Magyar Televíziónál kezdte pályáját, ahol kezdetben a Körzeti Stúdió riportere volt, majd a Híradó, később a Hét műsorvezetője lett, miközben a Pécsi Körzeti Stúdiót is vezette. A Híradó és a Regionális Kisebbségi és Határon Túli Műsorok főszerkesztő-helyettesei posztjáról ment 2005 júliusában az Echo Tv-be, ahol hírigazgatói pozíciót kapott, majd két év múlva a Lánchíd Rádióban szerkesztő-műsorvezetőként, főszerkesztőként dolgozott.

Élő Gábort 2010 májusában hívta vissza az MTV-hez Medveczky Balázs ügyvezető alelnök, akitől az akkori sajtóközlemény szerint azt várta, hogy „a Magyar Televízió hír- és hírháttér műsorai a hiteles, gyors, pontos és pártatlan tájékoztatás mellett továbbra is segítsék az információk szabad áramlását”.

A Fidesz részéről az elmúlt egy hónapban 15 vendég ült bent a stúdióban, miközben az MSZP-t egyedül Mesterházy Attila képviselte, az LMP és a Jobbik részéről viszont egyetlen megszólaló sem volt. Ez azért is érdekes, mert a vizsgált időszakban volt az önkormányzati választás kampánya, amikor a közszolgálati csatornának kifejezetten ügyelnie kellett volna a kiegyensúlyozottságra. A lóláb a kampány utolsó hetében lógott ki leginkább, amikor Mesterházy Attila szeptember 27-én 13 percben beszélhetett, míg Orbán Viktor egy nappal később teljes műsoridőt (kb. 25 perc) kapott.

A Fidesz részéről a legtöbbet Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője vett részt a műsorban (október 13., 5., szeptember 23., 17., 10.), őt Nagy Anna, kormányszóvivő (október 11., 6.) követi. Az Estében a kormányfőn kívül szót kapott Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Tarlós István főpolgármester, Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos, Szalai Annamária, a médiatanács Orbán Viktor által kinevezett elnöke, továbbá a Vidékfeljesztési Minisztérium államtitkára, az Országgyűlés sportbizottságának elnöke és egy fideszes képviselő is.

Szijjártó beköltözhetne a stúdióba

Ha ebbe a statisztikába beleszámítanánk a műsor riportbejátszásait, vagy a szakértőket is, akkor az arányok még rosszabbak lennének. Az Este szerkesztői egy ideje előszeretettel válogatnak ugyanis nemcsak a Híradóból és a Kékfényből, hanem a régebben Echo TV-s Gulyás István által vezetett Szempontból is. Ha az aktuális téma szakértők jelenlétét kívánja, akkor általában azt is a jobboldalról hívják, példa erre az iszapkatasztrófa okán behívott Pálinkás József, aki azon túl, hogy fizikus és az MTA elnöke, 2001-2002 között az Orbán-kormány oktatási minisztere volt. Vagy a 33 éves Máthé Áron történész, akit a recski munkatáborral kapcsolatban szólaltattak meg, és nem mellesleg a Schmidt Mária (Orbán egykori tanácsadója) által vezetett Terror Háza munkatársa.

Ráadásul Az Estében szeptember óta szinte már csak baráti kérdéseket lehet hallani, például hogy "miért kampányol mégis az utolsó pillanatig? Miközben mindenki készpénznek veszi, hogy a Fidesz így vagy úgy, de nyer az önkormányzati választásokon" (Nika György interjúja Orbán Viktorral). Nem beszélve azokról az interjúkról, amiket a hetente a stúdióban ülő Szijjártó Péterrel készítenek, pl. "Ma kezdődött hivatalosan a Fidesz kampánya, milyen lesz ez a kampány, annak fényében, hogy Orbán Viktor Kötcsén azt mondta, hogy nem ígéretekről, hanem a valóságról kell szólnia" (Szőllősi Györgyi).

A médiatanácsra 300 ügy maradt

Az Este műsorszerkesztéséért Élő Gábor hírigazgató a felelős, információink szerint május 12-ei kinevezését követően az első dolog, amibe beleszólt, hogy milyen vendégek menjenek be a politikai műsorokba. Úgy tudjuk, hogy az Este szerkesztői és műsorvezetői sokáig ellenálltak, és arra törekedtek, hogy - amint az a korábbi hírigazgatók alatt hagyomány volt - mindkét politikai oldal képviselői reprezentálva legyenek, ha nem is egy adáson belül, akkor a rá következő napokon.

Feltehetően ez volt az egyik oka annak, hogy a stábból három embert is elküldtek szeptemberben, köztük az egyik műsorvezetőt, Mészáros Antóniát. Úgy tudjuk, hogy a köztévénél lezajlott kirúgások (melyek érintették a Híradó és a Panoráma stábját is) után már nincs senki, aki bele merne szólni Élő Gábor döntéseibe.

A hírigazgató ugyanis az általunk megkérdezett, nevük elhallgatását kérő dolgozók szerint "rettegésben tartja" a hírszerkesztőség munkatársait, a Híradónál például mondatról mondatra megszerkeszti a tudósításokat, megmondja, hogy “mi a napi üzenete a kormánynak”, milyen egyházi eseményeknek kell szerepelni a hírműsorban, és az ellenzéki megszólalások után milyen múltbeli eseményt kell felróni a volt kormánynak. „Mindenki kussol, mert félti a székét” - jellemezte a hírszerkesztőségi hangulatot egy magát az egyik munkatárs.

Az Estének azonban egyelőre nincs félnivalója. Még ha érkezett volna is panasz az ORTT-hez, a testület a parlamenti választásokat követően határozatképtelen lett. Az ORTT-t felváltó, Szalai Annamária, a Fidesz médiapolitikusa által irányított Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (csak a Fidesz által jelölt tagokból álló) médiatanácsa viszont mintegy 300 ügyet örökölt elődjétől.

"Nem politikai vitaműsor"

Azon kérdésünkre, hogy a 15:1 kormánypárti-ellenzéki arány mellett hogyan tudja teljesíteni Az Este a kiegyensúlyozottságra és pártatlanságra vonatkozó törvényi kötelezettségeit, Élő Gábor az MTV sajtóosztályán keresztül elküldte a hivatalos válaszát.

"Az MTV a hírszolgáltatás egészében igyekszik eleget tenni kiegyensúlyozottságra és pártatlanságra vonatkozó kötelezettségeinek (tehát az összes többi műsorral – Ma reggel, Híradók, Szempont stb. – együtt). Az Este pedig nem politikai vitaműsor, hanem a történések összefüggéseit, társadalmi hatásait próbálja bemutatni. A jelenlegi helyzetben, amikor a szokásosnál jóval több döntés születik, a műsor azok hogyanjait és miértjeit kérdezi meg. Érdemes figyelembe venni egy másik adatot is: elég beszédes, hogy háromszor annyi szakértő, civil, stb. volt vendége volt a műsornak, mint politikus."