A kiemelt sporteseményekért nem lehet pénzt kérni

2011.02.25. 13:05
Az Európai Unió Bírósága első fokon úgy határozott, az olyan kiemelt sportesemények közvetítését, mint a labdarúgó világ- vagy Európa-bajnokság, nem lehet kizárólag előfizetős kábelcsatornáknak átadni. Az UEFA és a FIFA vélhetően fellebbezni fog.

A bírósági határozat értelmében az Egyesült Királyság kormányának jogában állt a két sportesemény kiemelt nemzeti fontosságú eseménynek nyilvánítani. Az ilyen sportközvetítések (ide tartozik még többek között a nyári és téli olimpia, az FA-kupa döntője, a wimbledoni döntő és a rögbi vb döntője is) ennek értelmében szabadon fogható csatornákon láthatók a briteknél.

Ennek megfelelően a vb-t és az Eb-t egy eseménynek kell kezelni, és nem lehet szétbontani két vagy több szakaszra, és bizonyos mérkőzéseket csak fizetős csatornákon sugározni. A FIFA a dél-afrikai világbajnokság televíziós és más médiajogainak értékesítéséből becslések szerint kétmilliárd dollárt keresett, az UEFA a 2008-as labdarúgó eb alatt egymilliárd dollárnál is magasabb összegért adta el azokat.

Az UEFA és a FIFA azért támadta meg az Egyesült Királyság kormányának döntését, mert szerintük ezzel megakadályozzák, hogy a jogokat valódi értéküknek megfelelő összegért értékesíthessék. A két sportszövetség azt szeretné elérni, hogy az angol, a skót, a walesi és az észak-ír válogatott mérkőzéseit kivéve fizetős kábeladóknak adhassák el világbajnokság és az eb meccseinek közvetítési jogait.