Hadosztálynyi tudósító érkezett Londonba

2011.04.26. 14:54
Hadosztálynyi külföldi tudósító érkezett Londonba a pénteken esedékes trónörökösi esküvő alkalmából, de azoknak a médiacégeknek, amelyek igazán jó helyet szeretnének újságíróiknak biztosítani, hosszú számot kell írniuk a stúdióbérléshez kiállított csekkre.

A világsajtó 12 ezer újságíróval képviselteti magát az évszázad esküvőjeként emlegetett szertartáson. Óvatos becslések szerint is kétmilliárd tévénéző figyeli majd világszerte, ahogy Vilmos brit trónörökös pénteken örök hűséget esküszik polgári származású barátnőjének, Kate Middletonnak a londoni Westminster-apátságban.

A brit uralkodócsalád egy tisztelője interjút ad tévéseknek a londoni Westminster apátságnál
A brit uralkodócsalád egy tisztelője interjút ad tévéseknek a londoni Westminster apátságnál

A fő eseményre, az apátságbeli esküvői szertartásra egyetlen újságíró sem hivatalos; a ceremónia közvetítését a BBC, az ITV és a Sky televíziók közösen végzik, és mindenki az ő adásukat veszi át. Magyar idő szerint 11.25 és 14.45 között élő közvetítést ad az eseményről az m1 és a tv2 is.

A nagy külföldi médiatársaságok hevenyészett stúdiókban vertek tanyát. A legnagyobb ilyen komplexumot - 23 bérelhető stúdióval - az első számú londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota szomszédságában építették fel. A konténerszerű, többszintes zöld alkalmatosság leginkább az építkezések környékén látható felvonulási épületekre emlékeztet. Azonban egy-egy stúdiójának bérletéért többet kell fizetni, mint a világ legelőkelőbb szállodáinak legdrágább királyi lakosztályaiért: a bérleti díj egy hétre 60 ezer font, vagyis 18 millió forint.

A legnépesebb tudósítói gárdát a legnagyobb amerikai hálózatok küldték Londonba, ráadásul az amerikai tévétársaságok stábjait a legismertebb sztárriporterek vezetik. A CNN-t Anderson Cooper, a csatorna egyik legnézettebb hírmagazinjának vezetője, az ABC-t Diane Sawyer és Barbara Walters, a CBS-t pedig Katie Couric tudósítja a trónörökösi esküvőről.

A CBS - amelynek van állandó irodája is a brit fővárosban - százfős külön stábot telepített Londonba, az NBC pedig mind a hat vezető híradósát átküldte az eseményre.

Egy amerikai televíziós bennfentes a keddi The Timesnak kijelentette: az amerikai tévéhálózatok számára - híreseményként - csak az amerikai elnökválasztás jelentősége mérhető a pénteki londoni trónörökösi esküvőhöz.