Korrupcióval túrták ki a HVG tulajdonosát Szerbiából

Index, MTI
2011.06.02. 18:18
A szerb hatóság szerint nagy kár érte az országot. A WAZ-t ez már nem érdekli, hiszen kivonult Szerbiából, sőt az oligarchák miatt egész Kelet-Európából.

A szerb korrupcióellenes hatóság egy német sajtókonszernnek adott igazat abban a vitában, amely a balkáni ország legnagyobb példányszámú napilapjának privatizációja kapcsán robbant ki.

Csütörtöki hír szerint a hatóság kimondta: a Novosti című újság  magánkézbe adásakor "olyan sok törvénytelenség történt", hogy a kormánynak ezekre mindenképpen fel kellett volna figyelnie.

Milan Beko, Szerbia második leggazdagabb embere jogellenes módon szerezte meg a Novosti többségi tulajdonrészét, s ennek során több millió euró kárt okozott az esseni székhelyű Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) lapkiadó vállalatnak - mutat rá a korrupcióellenes hatóság jelentése. "A Novosti magánkézbe adása olyan törvénytelen eljárás keretében történt, amely klasszikus példája a szervezett bűnözésnek és a korrupciónak. Ez a példa világosan mutatja a hatóságok összefonódását a pénzügyi hatalom központjaival" - áll a jelentésben.

A korrupcióellenes testület följelentést akar tenni az adásvételi szerződésben érintettek ellen. Mint rámutatott, a Novosti értékesítése egyértelműen az ügyészségre tartozó feladat. "Ha az ügyészség nem lát okot vádemelésre, s nem veszi észre az ügyben a szervezett bűnözés csíráit, akkor nincs semmi esélyünk a korrupció ellen vívott harcban" - hangsúlyozza a hatóság jelentése.

Szerbia az egyik legkorruptabb ország Európában. A korrupció elleni küzdelem a belgrádi kormány egyik legfontosabb feladata az Európai Unióba vezető úton.

Ki is vonultak

Bodo Hombach, a Magyarországon is érdekelt WAZ médiavállalat vezérigazgatója tavaly augusztusban jelentette be, hogy cége másfél évtized után kivonul a kelet-európai médiapiacról. Szerinte a térség országaiban versenyellenes a hangulat, és oligarchák fektetnek be a médiábabefektetőként, hogy így nyerjenek befolyást a közvéleményre. A WAZ  kivonulás részeként eladta szerb és román érdekeltségeit is, így a Vecernje novosti című belgrádi napilapot és a Romania libera című bukaresti országos napilapot is.