Nem járt kirúgás az MTI-s tudósításért az MTI-nél

2011.06.22. 16:25
Lezárult az a fegyelmi vizsgálat a távirati irodánál, amit a MÚOSZ-konferencián elhangzott, MTI-t bíráló mondatok miatt indított Belénessy Csaba vezérigazgató. A négy ember ellen indult vizsgálat végül három munkatárs felelősségét állapította meg, akik szankciókat ugyan kaptak, de az állásukat vagy munkakörüket nem vesztették el.

Belénessy Csaba azt követően indított fegyelmi eljárást, hogy a június 16-án megrendezett MÚOSZ-konferencián Vince Mátyás, az MTI volt elnöke bírálta az intézményt, és bár a kritika meglehetősen visszafogottan jelent csak meg a tudósításban, azt senki nem egyeztette a Hírcentrum felső vezetésével, holott erre a belső szabályzat kötelezte volna.

Belénessy többek között felfüggesztette a tudósítás napján ügyeletben lévő főszerkesztő-helyettest, Pintér Tamást, és tová bbi három munkatárs ellen is fegyelmi eljárás indult. A Népszava információi szerint nem a tudósítás tartalmával volt baj, hanem azzal, hogy az MTI működésének nyilvános említésekor az arról tudomást szerző szerkesztőnek, újságírónak haladéktalanul tájékoztatnia kell az ügyeletes főszerkesztő-helyettest, neki pedig a feletteseit kell értesítenie, az MTI esetleges reagálásának tartalmáról ugyanis a cég felső szakmai vezetése dönt. A munkarendnek ez a része maradt ki az esemény kezelésekor.

Az eljárás során a négy emberből három felelősségét állapították meg, ők „megkapták a megfelelő szankciót” - nyilatkozta a napilapnak Belénessy Csaba -, de az állását vagy munkakörét egyikük sem vesztette el. A további részleteket az MTI belső ügyként kezeli.