Vizsgálatot indított a kormány, mert egy kommentelő megsértette Schmitt Pált

2011.07.01. 09:47 Módosítva: 2011.07.01. 14:05
A kormány kommunikációs államtitkára kezdeményezett vizsgálatot a Népszava ellen egy komment miatt. A titokzatos olvasói hozzászólás vagy Schmitt Pált nevezte pojácának, vagy Orbán Viktor halálát kívánta.

Egy komment miatt indított eljárást a Népszava miatt a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnöke által kinevezett média és hírközlési biztos, A hatóság a médiatörvény életbe lépésekor meghirdetett fél év türelmi idő után éppen július 1-jétől már a nyomtatott sajtót és az internetes sajtótermékeket is ellenőrizheti.

A Mádl Ferenc köztársasági elnök haláláról szóló hír alatt található komment miatt ráadásul Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár tett feljelentést, miután egy törvénytisztelő állampolgár felhívta rá a figyelmét.

Bodonovich Jenő média- és hírközlési biztos már vizsgálódik az ügyben, és tájékoztatást kért a cikkhez kapcsolódó kommentek tartalmával kapcsolatos álláspontjáról, valamint a portálon található kommentek moderálási gyakorlatáról".

Az NMHH média- és hírközlési biztosa most 15 napon belül vár a választ a Népszavától többek. Ha nem érkezik választ, akkor Bodonovich Jenő a Szalai Annamária vezette médiahatósághoz fordul.

Orbánt vagy Schmitt Pált sértette meg?

A Népszava megkérdezte Kovács Zoltán és Bodovich Jenő irodáját is, hogy mégis melyik kommenttel volt kifogásuk, de nem kaptak tájékoztatást, csak annyi derült ki, hogy a hatóság "Mádl Ferenc és Schmitt Pál köztársasági elnök személyét érintő megjegyezések kivizsgálására" indított vizsgálatot.

Később a biztos azt mondta a Népszava munkatársának, hogy túllépi az ingerküszöbét, ha valaki örül egy ember halálának. Csakhogy a napilap szerint ilyen tartalmú komment nincs a cikk alatt, a kifogásolt olvasói megjegyzés nem Schmitt Pálra vagy Mádl Ference, hanem Orbán Viktorra vonatkozik. Ez pedig azért meglepő, mert Kovács még úgy fogalmazott: a levélíró arra kérte őt, hogy lépjen fel a "szerinte kegyeletsértő" megnyilvánulások ellen.

A Népszava azt is tagadja, hogy kaptak volna olyan olvasói emailt, amiben felhívják a figyelmük a sértő megjegyzésre, és kérik, hogy moderálják ki azt, illetve tiltsák meg a további kommentelést. Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár szerint azonban van ilyen levél.

Csak a trollok

Annyi biztos, hogy a "Schmitt Pál: erős jellem volt Mádl Ferenc" című cikk alatti kommentekben semmi olyan nem történt, ami nem történhetne meg akár egy egy számítógépes játékról vagy egy meglepő brit kísérletsorozatról szóló cikk hozzászólásainál.

A jelenleg mindössze 18 kommentet tartalmazó vitában valaki egy bizonyos Orbáncot csúnya fertőző betegségnek nevez, Schmitt Pálról pedig többen is megállapítják, hogy nem túl erős jellem, egy kommentelő odáig merészkedik, hogy "pojácának" nevezi. Mádl Ferenc a kommentekben csak Schmitt Pállal szembeállítva, pozitív példaként szerepel.

A kommentek közül pedig a Népszava, állítólag még a felszólítás előtt, törölte azt, amely a miniszterelnök halálát kívánta.