Lekaszabolták a Duna TV vezetőségét

2011.07.08. 13:21 Módosítva: 2011.07.08. 13:38
Szinte minden igazgatót elküldtek, de mennie kell a kulturális műsorok főszerkesztőjének, és a Közbeszéd és a Heti Hírmondó felelős szerkesztőjének is. Az MTV-hez hasonlóan a kisebbik köztévében is elküldték a kulturális szerkesztőség munkatársainak nagy részét. A csoportos létszámleépítés a Duna TV-t érinti a legjobban, minden negyedik munkatárstól megválnak.

A Rádióban szerdán, az MTV-ben csütörtökön, a Duna TV-ben pénteken tartják a műsorvezetők, szerkesztők és riporterek tájékoztatását arról, hogy maradhatnak-e vagy sem. Az MTVA korábbi tájékoztatása szerint a Duna TV 454 dolgozójából 124-től válnak meg.

Elküldték az igazgatókat

Úgy tudjuk, hogy reggel óta tartanak a személyes elbeszélgetések, eddig a kulturális (a Dunában művészetinek hívják) főszerkesztőségből küldték el a legtöbb embert.

Ókovács Szilveszter
Ókovács Szilveszter

Értesüléseink szerint a Duna TV szinte teljes vezetőségét elküldték, a hat igazgatóból négy ember megkapta a felmondásról szóló előzetes értesítését (ld. keretes). (A csatorna vezérigazgatója, Ókovács Szilveszter marad, mivel ő nem az MTVA, hanem a Duna TV Zrt. alkalmazottja.)

Mennie kell Bódis Gábor tájékoztatási igazgatónak, aki hírigazgatóként az összes politikai és közéleti műsort felügyelte, Pörös Géza művészeti igazgatónak (kulturális műsorok), Juhász István gyártási igazgatónak és Kővári Péter közművelődési főszerkesztőnek.

Pörös Géza
Pörös Géza

Korábban új szerződést kapott Bognár Mihály műszaki igazgató, akit az MTVA-ba helyeztek át műszaki igazgató-helyettesnek, és pénteken megújították a szerződését Balogh Júliának, a nemzeti örökség igazgatósága vezetőjének (aki mellesleg Csoóri Sándor, a Duna TV alapítójának élettársa).

Az Este után a Közbeszéd főszerkesztőjét is elküldték

Luigits Tamás
Luigits Tamás

Miután csütörtökön elküldték az MTV-ben Az Este főszerkesztőjét, Luigits Tamást számítani lehetett rá, hogy a Duna TV napi közéleti-politikai műsorának felelős szerkesztőjének is a felmondásról szóló előzetes értesítést adja át Papp Dániel, az MTVA hírműsorokért felelős főszerkesztője. Úgy tudjuk, hogy pénteken Bencze Andreának, a Közbeszéd, a Heti Hírmondó és a Térkép főszerkesztőjének is felmondtak.

A hírműsorokból mennie kell Tokár Alfréd és Nagy Katalin rendezőknek, három operatőrnek, Fehér Mária és Farkas Katalin riportereknek, valamint Kiss Rita és Szentmiklósi Sára gyártásvezetőknek. A Duna TV Híradóját egyébként már május óta az MTI Hírcentrumában készítik.

A Kikötő szinte teljes stábjának mennie kell

Ámon Betti
Ámon Betti

Úgy értesültünk, hogy megkapta a felmondásról szóló előzetes értesítését Ámon Betti főszerkesztő is, aki 6 éve irányította a stábot, és műsoraikkal számtalan hazai és nemzetközi díjat nyertek, a Kikötő főszerkesztőjeként Kollektív Nívódíjat kapott. De a kulturális stábból minden második emberre ez a sors várt, így elküldték például az összes 50 év feletti munkatársat is. Elküldték a Kikötő szinte teljes stábját, és a Kívánságkosár felelős szerkesztőjét, Horváth Mónikát.

Bár az MTVA csütörtöki megkeresésünkre továbbra sem reagált érdemben, egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a kulturális, magazinos területről azért küldenek el ennyi embert, mert ezeket a műsorokat külsős gyártásba szeretné adni az alap. Úgy tudjuk, hogy ahogy a Kikötő, úgy más kulturális, eddig saját gyártásban készülő műsor sem szerepel idáig az őszi műsortervben.

A Duna TV-ben a kulturális területen dolgozókkal Rockenbauer Zoltán, az MTVA kulturális műsorokért felelős főszerkesztője, és elődje, Bakos Ilona közli, hogy mi lesz a sorsuk. Úgy tudjuk, hogy a leépítésben érintettek listáját nem Rockenbauer állította össze, mivel később érkezett az alaphoz.

A műsorvezetők nagy része maradhat

Asboth József
Asboth József

A műsorvezetők közül munkaszerződés módosításra hívták be Kembe Sorel Arthurt (Kikötő, Nézőtér), Kalocsai Andreát (Kikötő, Rivalda), Teszári Nórát (Kikötő, Duna Színpad), Asboth József (Kívánságkosár), Szőke Viktória (sportműsorok), Szántó Georgina, Barkó Judit (Lélekbúvár) és Banner Gézát (Klubszoba), utóbbinak úgy tudjuk, felajánlották, hogy a rádióban is folytathatja.

Elküldték viszont Károlyi Gabriellát (meteorológia), Berényi Zsuzsa (Váltó) és Selmeczi Borit (népzenei műsorok). Egyelőre nincsenek információk Morvai Noémi (Kívánságkosár) sorsáról.

Értesüléseink szerint pénteken hívják be a Duna TV operatőreit, felvételvezetőit és vágóit, utóbbiak közül feltehetően csak egy-két embert küldenek el, mivel a csatorna évek óta átállt arra a digitális vágóprogramra, amit az MTV-ben most akarnak majd bevezetni, ebből az következik, hogy a vágókat inkább az utóbbi közszolgálati csatornától küldik el.

A Ma Reggel megúszhatja?

Az MTV Ma Reggel című műsoráról pénteken kezdtek el szivárogni az információk, a stábból egyelőre egy szerkesztőt, Kálai Lajost, és két segédszerkesztőt küldtek el, a hat műsorvezetőből pedig úgy tudjuk, hogy szinte biztosan maradhat Obersovszky Péter, Jegyes-Tóth Kriszta, Betlen János és Nika György. Információink szerint eddig még nem hívták be Süveges Gergőt és Krizsó Szilviát, így többen azt feltételezik, hogy őket nem érinti a csoportos létszámleépítés.

A közéleti-politikai műsorok képernyősei közül egyedül Baló Györgyről – aki a Kassza 2010 nyári megszüntetése óta nem volt képernyőn - nem szivárogtak ki hírek.

Majdnem mindenkit behívnak

Az embereket öt fős csoportokban, egyenként hívják be a hivatalos jogi eljárásra, amelyen az érintett szerkesztőségét vezető főnöke és egy jogász vagy HR-es munkatárs közli vele, hogy a felmondásról szóló előzetes értesítés vagy munkaszerződésének módosítása-e a beszélgetés tárgya.

Amennyiben a felmondásról értesítik, személyére vonatkozó indoklást nem kap. A felmondás okának a racionalizálás és a költségtakarékosság indokával elrendelt csoportos létszámleépítést nevezik meg. Az előzetes értesítés kézhez vételét aláírásukkal kell ellátniuk.

A szövegben háromféle lehetőséget jelölnek meg számukra: távozhatnak úgy, hogy maguk kérik korengedményes nyugdíjba helyezésüket, lehetőségük van közös megegyezéssel távozni (+ 1 havi munkabért kapnak), vagy elfogadják a rendkívüli felmondást, mely után a szerződésben rögzített végkielégítésük jár majd. A nyilatkozatra 30 napon belül reagálhatnak.

Amennyiben azt közlik valakivel, hogy a szerződését módosítják, nem kell azonnal elfogadnia és aláírnia. A munkaszerződések módosítására azért van szükség, mert az MTVA szeretné egységesíteni a négy közmédiában eddig számtalan módon megnevezett és bérezett munkaköröket. Az alapnak erre az SZMSZ-módosítása után lett lehetősége. Van, akinek a szerződése és munkakörének módosítása semmilyen hátránnyal nem jár (egyelőre legalábbis, a béreket 2012-től szeretnék egységesíteni), vannak azonban, akik most magasabb vagy alacsonyabb poziciókba kerülhetnek.