Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Megszűnhet az államilag támogatott újságíróképzés

2011.09.20. 15:19
Megszüntetné az állami finanszírozást az egyetemi és főiskolai kommunikáció- és médiatudomány szakokon az oktatási államtitkárság. Az eMasa információi szerint ezeken a szakokon 2012-től egy félévért legalább félmillió forintot kell majd fizetni.

A kiszivárgott elképzelések szerint teljesen kivonulna az állam a kommunikációs felsőoktatási képzésekből, 2012-től ugyanis valamennyi kommunikáció-és médiatudományi szakon kizárólag költségtérítéses formában lehet majd tanulni, félévente nagyjából félmillió forintért - írja az eMasa médiapiaci szakportál.

Nem volt szakmai egyeztetés

Az államtitkárság egyik sokat hangoztatott érve a döntés mellett az, hogy túl sok „felesleges” kommunikációs szakember kerül ki a felsőoktatásból.

Az eMasa által megkérdezett Szijártó Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem Kommunikáció-és Médiatudományi Tanszékének vezetője szerint az elképzelésekről semmilyen szakmai egyeztetés vagy előzetes konzultáció nem történt. "Érvnek álcázott mítosz, hogy a munkaerőpiac nem szívja fel a kommunikáció szakosokat, erre vonatkozóan háttérszámítás vagy hatástanulmány nem készült” - nyilatkozta a portálnak Szijártó, aki úgy tudja, hogy a féléves tandíj 5-600 ezer forint lesz, ami a mostani árak ötszöröse.

A pécsi tanszékvezető ugyanakkor elismerte, hogy a felsőoktatásban korábban nagyon sok kommunikáció- és médiatudományt oktató képzőhely jött létre, és bizonyos szakoknak, főiskoláknak a kilencvenes években ez jelentette a túlélési esélyt. De – mint mondta - az elmúlt három-négy évben ezen a területen egészséges tisztulási folyamat ment végbe, a mesterképzés mára hat-hét klasszikus tudományegyetemre korlátozódik.

Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár az eMasa értesüléseit nem támasztotta alá, mindössze annyit válaszolt: „a 2012-re meghirdetésre kerülő szakok, képzőhelyek, államilag finanszírozott keretek kormányrendeletben rögzítése még nem történt meg”.