Külföldi jogvédők tárgyalnak a médiatörvényről Szalai Annamáriával

2011.11.15. 10:14 Módosítva: 2011.11.15. 10:33
Tizennégy külföldi jogvédő szervezet érkezett Magyarországra azért, hogy a médiatörvény alkalmazásáról és a sajtó helyzetéről tárgyaljon.

Bár már eddig is számtalan nemzetközi szakmai szervezet járt Magyarországon a médiatörvény elfogadása elleni tiltakozásul, ez lesz az eddigi legnagyobb szabású "őrkutya"-delegáció Budapesten - fogalmaz a Népszabadság.

A 14 külföldi jogvédő szervezet küldöttsége találkozik Szalai Annamáriával, az NMHH elnökével, Belénessy Csabával, az MTI vezérigazgatójával és Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkárral, hogy a nemzetközi szinten is nagy botrányt kiváltó médiatörvényről és annak alkalmazásáról tájékozódjon.

A delegációban szinte az összes fajsúlyos civil szakmai szervezet képviselteti magát, így az Article 19, a Freedom House, az Index on Censorship, az International Freedom of Expression Exchange, az International Media Support, a Media Diversity Institue, a Network for Reporting on Eastern Europe, a Nyílt Társadalom Intézet, az Európai Újságíró Szövetség, a Lapok és Lapkiadók Világszövetsége, a Nemzetközi Sajtóintézet, a Délkelet-európai Médiaszervezet és a Délkelet-európai Médiaközpontok Hálózata - tudta meg a napilap.

A közmédiát is vizsgálják

Az Index úgy tudja, hogy a delegáció találkozik a közszolgálati médiát képviselő szakszervezetek vezetőivel is, akik a politikai tisztogatásnak is nevezett, az MTVA-ban jelenleg is folyó csoportos létszámleépítésről tájékoztatják majd a küldöttséget. Információink szerint a szakszervezetek azt is jelezni fogják a delegációnak, hogy a hétfőn kezdődött kirúgási hullám meglátásuk szerint jogszerűtlenül zajlik, mivel a leépítésről az MTVA vezetői még nem folytatták le a szakszervezetekkel való konzultációt.

A hírek szerint a külföldi civil szakmai szervezetek küldöttsége hétfőn találkozott már a közmédia vezetőségével, így Gazsó L. Ferenccel, az MTVA vezérigazgató-helyettésével és Papp Dániellel, az MTVA hír- és hírháttér, valamint közéleti műsoraiért felelős főszerkesztőjével.