Kétszeres főszerkesztő lett a Cohn-Bendit-riport készítője

2011.09.23. 13:01 Módosítva: 2011.09.26. 14:06
Az Index úgy értesült, hogy a hír és hírháttérműsorokért felelős főszerkesztői poszt mellé megkapta az MTVA közéleti műsoraiért felelős főszerkesztői posztot is Papp Dániel. Elődje, Gazsó L. Ferenc az MTVA vezérigazgató-helyettese lett.

Több forrásból megerősített hírek szerint a nemrégiben a Duna TV vezérigazgatójának választott Dobos Menyhért helyére Gazsó L. Ferencet választották az MTVA tartalom-előállítási vezérigazgató-helyettesének.

Kilenc hónap alatt a 4. kinevezése

Gazsó L. Ferenc eddig az MTVA közéleti műsoraiért felelős főszerkesztője volt. Augusztusban a Duna TV vezérigazgatójának jelölték, de a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma nem szavazott neki bizalmat. Gazsó L. Ferencnek vezérigazgató-helyettesi kinevezése már a negyedik megbízása tavaly december óta.

D  NL20110819002
Gazsó L. Ferenc, Cserháti Ágnessel, az MTVA szóvivőjével (Fotó: Nagy Lajos)

Először a Kossuth Rádió főszerkesztője volt, az ő nevéhez fűződött Mong Attila és Bogár Zsolt elleni fegyelmi eljárás megindítása azután, hogy a rádiósok tavaly decemberben a 180 perc című műsorban egy perc csenddel tiltakoztak a médiatörvény elfogadása ellen. Gazsó később a Kossuth Rádió intendánsa, majd az MTVA közéleti műsoraiért felelős főszerkesztője lett, így ő állíthatta össze a leépítésben érintett, közéleti területen dolgozók közmédiások listáját.

Gazsó L. Ferenc korábban kétszer is volt a Magyar Hírlap főszerkesztője, először 1996 és '98 között, majd 2006-tól két éven át, amikor a segítségével a tulajdonos Széles Gábor jobboldali napilappá alakította a liberális újságot.

Ez csak egy átmentés?

Úgy tudjuk, hogy Gazsó eddigi posztjára megbízottként Papp Dánielt nevezték ki, aki továbbra is ellátja az MTVA hír- és hírháttérműsorainak főszerkesztői teendőit is. Papp Dániel neve azóta került be a köztudatba, hogy az Index megírta, riporterként hamis színben tüntette fel a Daniel Cohn-Bendit zöldpárti politikus magyarországi látogatásán történteket.

Papp Dánielt a cikk megjelenésének napján nevezték ki az MTVA főszerkesztőjévé, így a májusban meghirdetett csoportos létszámleépítés kapcsán ő volt az, aki eldöntötte, hogy ki maradhat a hír- és hírháttér műsorokat készítők közül a közmédiában.

szempont
Papp Dániel

Egyes hírek szerint mostani újabb posztjának köze lehet ahhoz, hogy a vegyipari szakszervezetek hétfőn panaszt tettek az NMHH-nál amiatt, hogy sem az MTV, sem pedig a Duna TV nem tudósított a szakszervezeti tüntetések bejelentéséről, majd rendőrség általi megtiltásáról. Elképzelések szerint amennyiben a médiatanács elmarasztalná a köztévéket, azért Papp Dániel lenne a felelős, így mostani kinevezését akár úgy is lehet értelmezni, hogy átmentették őt egy újabb pozícióba, és lehetséges, hogy a hír- és hírháttér műsorokért felelős főszerkesztői teendőkkel a közeljövőben mást bíznak meg.

Papp Dániel tavaly augusztusban a Pest Megyei Közgyűlés fideszes elnökének sajtófőnök-helyettesi, majd a XVII. kerületi fideszes polgármester sajtófőnöki posztjából került az MTV-be. A riporter – aki 2004-ben a Jobbik médiapolitikai kabinetfőnöke is volt – korábban a Magyar Hírlapnak és az Echo TV-nek is dolgozott.