Egymásnak osztanak a mecénások

2012.10.04. 13:29
A korábbi évek gyakorlatával ígért leszámolást a Médiatanács új film- és műsortámogatási rendszere, a Magyar Média Mecenatúra program eddigi teljesítménye alapján azonban mintha csak a cégér változott volna. A Mérték Médiaelemző Műhely a Médiatanács pályázati döntéseit vizsgálva összeférhetetlenségrekre, átláthatatlanságra bukkant az atlatszo.hu-n.

A Médiatanács nem nyitott új korszakot a filmtámogatások rendszerében: érintett cégek, nehezen felkutatható döntések maradtak, írja hét pályázati döntés alapján az atlatszo.hu. Az állami támogatásokból már elkezdett forgatások alapján az Index egy hónapja írt cikket: mely szerint augusztusig Kálomista Gábor (680 millió) forgatott a legtöbb állami támogatásból (Mtva-s), majd két filmalapos pénzből készült film után a médiatanácsos támogatásból forgató Budapest Film Produkciós Kft. színeiben induló Mátyássy Áron volt a negyedik legtöbbet foglalkoztatott filmes.

Az előző filmfinanszírozó MMKA gyakorlatában pontatlan elszámolással, kis túlzással “kockás papíron” döntöttek állami milliárdok sorsáról, a nyilvánosság nem tudta pontosan nyomon követni pénzosztás folyamatát, és az is többször előfordult, hogy olyanok jutottak támogatáshoz, akik közvetlenül vagy közvetve maguk is részesei voltak a döntéseknek. A Médiatanács blogján Tanácsnok néven posztoló szerző az ellenkezőjét ígérte a médiatanácsos pályázatokkal kapcsolatban: "A Magyar Média Mecenatúra program esetében minimum-elvárásunk a közpénzek átlátható és számon kérhető felhasználása” – írta idén júniusban, illetve hogy a kormányváltás után kiépített film- és műsortámogatási rendszer szakít a korábbi évekre jellemző kusza gyakorlattal.

Az atlatszo.hu elemzéséhez hét idei pályázatot vizsgáltak meg: közülük öt különböző típusú filmek gyártásának támogatására szólt (az Animáció 2011 és a Macskássy Gyula 2012 animációs, az Ismeret 2011 ismeretterjesztő, a Dokfim 2011-et dokumentumfilmekre, a Fehér György 2012 pedig tévéfilmek, tévésorozatokra), kettőt pedig (TV Filmterv 2011, Egri Lajos 2012) tévés forgatókönyvírás, televíziófilmterv-fejlesztésre írtak ki. Az összes megítélt támogatás 964 millió forintot tett ki.

Az itt látható táblázatból kiderül az összes támogatás majdnem felét (42 százalékát) három vállalkozás nyerte el, a toplista élén szereplő Szupermodern Kft. adataihoz (164 millió forint) vezet. A lista második helyezettjéről, a két pályázaton (ez lényegében egy filmet, a Pillangó című tévéfilmet jelenti) nyertes Mega Filmről (122 millió forint) azt kell tudni, hogy tulajdonosa Kálomista Gábor producer, akit a kormányváltás után, 2010 őszén a Mecenatúra-program gazdája, a Médiatanács a Duna TV, majd a Magyar Televízió vezérigazgatójának is jelölt. Egyik posztra sem választották meg, de a felesége, Kálomista Zsuzsanna 2011 márciusa óta az MTVA Archívum és Filmbeszerzési igazgatója. A harmadik Budapest Film Produkciós Kft. (két pályázat, 120 millió forint) pedig arról is ismert, hogy 2006 és 2010 között vezetője és egyik tulajdonosa is volt Fodor Gergely, aki a kormányváltás után a médiahatóság vezetőjének, Szalai Annamáriának elnöki kabinetigazgatója lett.

Összeférhetetlenséggel kapcsolatban a cikk megjegyzi: támogatásban részesült a Titánia Master Pro Kft., amelynek egyik korábbi vezetője és 2012 márciusáig tulajdonosa volt Török Gábor producer, az egyik bírálóbizottság tagja. Ugyanígy összesen 122 millió forintos szubvenciót kapott a Vitézy László filmrendező nevével fémjelzett Kálomista-produkció, a Pillangó, miközben Vitézy négy másik bírálóbizottságban benne volt. Ezzel egyébként rekorder a zsűritagok között. Az érdekes esetek sorába illik, hogy 14 millió forintos támogatást kapott Koltay Gábor filmrendező ismeretterjesztő filmterve. Koltay fia, Koltay András a Médiatanács tagja. Egymillió forint erejéig Erkel András producert is felsorolja a cikk, aki az egyik bizottság tagja.

Az átláthatóság sem stimmel, emeli ki a cikk. A pályázati kiírások, a szabályok, a bírálóbizottság tagjainak névsora és az eredmények ugyan felkerülnek az internetre, az oldal azonban nem támogatja a pályázati rendszer átláthatóságát: a különböző dokumentumok, adatok, formanyomtatványok változatos fájlformátumban (pdf, docx, txt) kerülnek fel az oldalra, ami megnehezíti a keresést, az összehasonlítást, így a számonkérhetőséget. Semmilyen összesített kimutatás nem segíti a nagyközönség, szélesebb értelemben az adófizetők dolgát. Az összesítések elkészítését tovább nehezíti, hogy az egyes pályázati eredményekről publikált adatokat szövegformátumban teszik fel az oldalra.

A pályázatokon legsikeresebb alkotók toplistája, az elnyert összeggel itt olvasható.