Megint frekvenciát kapott a bíróságtól a Klubrádió

2012.11.14. 14:49 Módosítva: 2012.11.14. 15:06
A bíróság nem jogerősen megint létrehozta a Klubrádió műsorszolgáltatási szerződését a 92,9 MHz-es frekvencián. Egyszer már született ilyen döntés, de az NMHH fellebbezett, és végül visszakerült az ügy első fokra.

A Fővárosi Törvényszék első fokú, megismételt eljárásában szerdán nem jogerősen ismét úgy döntött, hogy létrehozza a Klubrádió műsorszolgáltatási szerződését a budapesti 92,9 MHz-es frekvenciára vonatkozóan.

A döntés a jogerőre emelkedés után sem jelent azonnal műsorszolgáltatási jogosultságot a rádió számára, az ítélet indoklása szerint azonban a műsorszolgáltatási szerződés alapján már a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának meg kell kötni a Klubrádióval a jelenlegi törvényeknek megfelelő hatósági szerződést.

Az eljárást a rádió azért indította a médiatanács ellen, mert bár 2010-ben az Országos Rádió és Televízió Testület pályázatán elnyerte a budapesti, ingyenesen hirdetett körzeti frekvencia használati jogát, a hatóság jogutódja mégsem kötött vele szerződést. A médiatanács ezt akkor azzal indokolta, hogy a rádió már rendelkezik egy frekvenciával a fővárosban, a 95,3 MHz-es hullámhosszal, amelynek használatáról nem mondott le jogszerűen, a törvények pedig kizárják, hogy egy médium egy vételkörzetben két jogosultsággal bírjon. Ez a helyzet azóta is fennáll.

Az ügyet bonyolítja, hogy a rádió eredetileg a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény (Rttv.) alapján jutott a hullámhosszhoz, ám ez jelenleg már nem hatályos, 2011 januárja óta a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény (Mttv.) szabályozza az ilyen eseteket. Az Rttv. alapján a polgári jog hatálya alá tartozó műsorszolgáltatási szerződéseket kötött az akkori hatóság a felekkel - ilyen szerződést a bíróság is létrehozhat -, míg a médiatanács az új jogszabály szerint hatósági szerződést köt, amelynek létrehozására a bíróság nem jogosult.

A Fővárosi Törvényszék ezért a régi törvényeknek megfelelő műsorszolgáltatási szerződést hozta létre, de indoklásában kimondta azt is: az alapján az Mttv. átmeneti rendelkezései szerint a médiatanácsnak a kontraktust hatósági szerződéssé kell alakítania.

A törvényszék egyszer már létrehozta első fokon a szerződést, ám a Fővárosi Ítélőtábla az erről szóló rendelkezés egy részét hatályon kívül helyezte, és a per újabb tárgyalására kötelezte az elsőfokú bíróságot. Az ítélőtábla azért tartotta jogszabálysértőnek az első döntést, mert azt teljesíthetetlennek és végrehajthatatlannak ítélte.

A 92,9 MHz-es frekvenciát azóta a médiatanács kereskedelmiként, 46 millió forintos médiaszolgáltatási alapdíjért megpályáztatta, ám a beérkező pályázatokat érvénytelenítette, így ezt a pályázati eljárást megszüntette.

Az ítélethirdetés után Arató András, a Klubrádió elnök-vezérigazgatója azt mondta, ez már a hatodik bírósági ítélet, ami kimondja, hogy a Médiatanács jogsértő módon járt el a Klubrádió frekvenciapályázataival kapcsolatban. Stock Richárd a Klubrádió jogi vezérigazgató helyettese úgy nyilatkozott, hogy a bíróság kötelezte a Médiatanácsot, hogy tanúsítson, jogkövető magatartást és azt követően, hogy jogerősen létrejött ez a szerződés, alakítsa át, az újtörvény szerinti, hatósági szerződéssé. A bíróság kilátásba helyezte, hogy amennyiben ez nem történne meg, az egy jogellenes, nem jogszerű magatartás lenne, ami ellen közigazgatási úton helye van jogorvoslatnak.

A rádió a jelenleg általa ideiglenes engedéllyel használt 95,3 MHz-es frekvencia pályáztatásával kapcsolatban is perben áll a hatósággal, ez ügyben már három jogerős ítélet is született. Mivel az NMHH a bíróság és független jogászok szerint is egyértelmű, a Klubrádió számára pozitív ítéleteket ellentmondásosnak tartotta és úgy ítélte meg, hogy ebben az ügyben csak jogszerűtlen döntést hozhat, az ügyészségtől kért állásfoglalást.  • Tippek
  • Biztosítás