Nótaszó nyomja el a regionális híreket a rádióban

2012.11.23. 11:03
A Népszabadság információi szerint az MTVA december 22-i hatállyal újabb leépítésbe kezd. Ezúttal a rádiók, pontosabban az öt regionális stúdió – Győr, Pécs, Szeged, Debrecen és Miskolc – önálló műsorgyártását szüntetik meg. Az elbocsátás legalább negyven vidéki rádióst érint, és a tudósítói hálózatot részleges felszámolásával jár. A hírműsorok helyén magyar nótát sugározna az MTVA.

A regionális tévéstúdió-hálózat után a rádiókat számolja fel a közmédia, ráadásul a Népszabadság szerint ugyanazt a forgatókönyvet követve, mint a tévék esetében. Akkor a megszüntetett stúdióktól érkező anyagokat úgy pótolták, hogy hosszú távú szerződéseket kötöttek regionális és városi tévéstúdiókkal. A 25 vidéki tévével kötött szerződés éves szinten 750 milliós kiadást jelenthet az alapnak, de pontos összegekről az MTVA az üzleti titok védelme miatt nem nyilatkozott.

Az ötven éve működő régiós hálózat felszámolásával a Magyar Rádió Zrt. vezetése nem ért egyet, de nem tehetnek semmit. A Magyar Rádió Zrt. az MTV-hez, a Duna TV-hez és az MTI-hez hasonlóan nem készít műsort, a leépítésekről pedig az MTVA dönt. A harmadik csoportos leépítés keretében nemcsak ezt a negyven rádióst, hanem összesen 250 embert bocsátanak el a közmédiából. A lap úgy tudja, a Régió rádió helyén a Nóta rádió szólna, főleg népzenét és nótát sugározva.

A Kossuth Rádió vidékről úgy jut majd információhoz, írja a cikk, hogy az MTVA Győrött, Pécsett, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon megtartana két-három tudósítót, akik főként a hírműsoroknak szállítanak be riportokat és interjúkat, valamint több megyei jogú város helyi rádiós stúdiójával kötnek majd keretszerződéseket. A tervezettel szemben a rádiósoknak komoly szakmai fenntartásai vannak, például az, hogy a vidéki nagyvárosok önkormányzatai által finanszírozott rádiók többségét nem nagyon lehet függetlennek tekinteni, hiszen a helyi politikai vezetés befolyása alatt állnak.

Az MTVA eddigi leépítéseiről itt és itt olvashat bővebben.