Elítélték az Árpa Attilát lef.szfejező újságírókat

2013.02.15. 15:46

A Budai Központi Kerületi Bíróságon nemrég befejeződött büntetőperben jogerősen elítélték a Bors egy újságíróját és szerkesztőjét becsületsértés miatt.

A lap május 18-án, a Die Hard 5 budapesti forgatása idején egy stábtagra hivatkozva arról írt, hogy a 42 éves színész-producer „tolakodik az ebédnél, és Bruce Willisnek képzeli magát, nem vegyül a többi statisztával". A Nr. 1 feliratú kitűzőt viselő, gépfegyveres Árpa Attila-karikatúrával kiegészített cikk így folytatódott:

– Feltűnően nagy mellénnyel mászkál a helyszíneken. Úgy közlekedik, mintha ő maga lenne Bruce Willis, valósággal utat tör magának a produkció forgatagában. A rendezővel hosszú évek óta együtt dolgozó és igazán megbecsült stábtagokban is nagyobb az alázat, mint benne. Ők be tudnak állni a sorba ebédkor, Árpa nem – tudtuk meg informátorunktól.

Mint mondja, sokaknak szemet szúrt a szerteágazó munkásságú celeb viselkedése, gyakran megmosolyogják a háta mögött. – Már többször szóba került a téma kisebb társaságban, és szinte mindenki csak annyit mondott, hogy Árpa egy f.szfej – árulta el egy stábtag.

A magánvádas büntetőügy Árpa indítványára indult, mivel a színész-producer úgy ítélte, hogy a Bors által a címben is használt kifejezés becsületsértő – nyilatkozta az Indexnek Árpa ügyvédje, Andrási Gergely. A becsületsértési ügyekben szűkebb a mérlegelés köre, mint a személyiségi jogi polgári perekben: a bíróság nem vizsgálja, hogy vélemény- vagy tényközlésről van-e szó, csak azt, hogy a kifogásolt kifejezés gyalázkodó, az emberi méltóságot sértő-e.

Az ügyben eljáró ügyvéd elmondta, a két vádlott a tárgyaláson elismerte a bűnösségét, és vállalták a jogkövetkezményeket. A bíróság próbára bocsátotta őket, ami azt jelenti, hogy most nem szabtak ki rájuk büntetést, de ha a próba ideje alatt büntetőügyben ismét jogerős ítéletet szabnak ki velük szemben, akkor azt pótlólag megteszi a bíróság. Mivel sem Árpa Attila, sem a Bors munkatársai nem fellebbeztek, az ítélet azonnal jogerőre emelkedett.

Árpa ügyvédje közölte, hogy ügyfelével a Bors eljárását megengedhetetlennek, kiemelkedő jelentőségűnek és példátlannak tartják, ezért megfontolják, hogy a Médiahatósághoz fordulnak. A cikk miatt Árpa személyiségi jogi pert is indított. Az őt abban a perben képviselő Hegedűs László szerint a kért nem vagyoni kártérítés összege nem publikus, emellett szeretnék eltiltatni az alpereseket a további jogsértéstől.

TASZ: Tűrnie kell

Van azonban olyan vélemény is, hogy a közszereplők az utca emberénél kevésbé védettek a nyilvános kritikától, többet kell tűrniük, ezért a Bors újságíróinak nem kellett volna felemelt kézzel elfogadniuk az elsőfokú bíróság ítéletét. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) álláspontjaiból az a vélemény körvonalazódik, hogy a választott tisztviselők és a közhatalom gyakorlói mellett az Árpához hasonló közéleti személyiségek, hírességek is közszereplőnek számítanak, hiszen saját döntésükből kifolyólag kerültek reflektorfénybe.

“Árpa Attila megosztó figura, aki nagyon aktívan használja a közszerepléssel járó lehetőségeket, rengetegszer szerepel a pletykalapokban, ezért ennyi kritikát mindenképpen el kell tűrnie„ – mondja Simon Éva, a TASZ ügyvivője. Az újságírók megbüntetését semmiképpen nem tartja arányosnak: szerinte fellebbezniük kellett volna, és ha az ítélet nem változik, alkotmányjogi panasszal fordulhattak volna az Alkotmánybírósághoz.

A Bors felelős szerkesztője, Szekeres Tamás az Index megkeresésére közölte, hogy mivel a cikk miatt indított polgári per még nem zárult le, egyelőre nem kívánnak nyilatkozni.