Újabb lap online kiadása lesz fizetős

2013.06.05. 12:03 Módosítva: 2013.06.05. 12:03
Európa legnagyobb példányszámú napilapjának, a Blidnek online verziója június 11-től csak pénzért lesz olvasható.

Az Axel Springer bejelentette, hogy június 11-től már csak pénzért lesznek elérhetőek a Bild anyagai. A BildPlus havi 4 euró 99 centbe kerül, de további öt, illetve tíz euróért plusz tartalmakat is lehet vásárolni.

Nem a Bild az egyetlen, ami a nyomtatott lappiacon kieső reklámbevételeket az online verzió fizetőssé tételével akarja kompenzálni. Az elmúlt időben a Washington Post, a The New York Times, Németországban pedig a Die Welt is átállt erre a modellre, de a hírek szerint a Spiegel Online is fizetős lehet a jövőben.

A Bildnél egyébként is pénzügyi problémák vannak, május közepén derült ki például, hogy a bulvárlapnak körülbelül 170-200 munkatársától kell megválnia ahhoz, hogy teljesítse a kiadó által előirányzott 20 millió eurós megtakarítási programot. A kiadó Axel Springer az elbocsátásokon kívül a vállalaton belüli átszervezésekkel akarja elérni ezt a cél, a megspórolt pénzt pedig a digitális üzletág fejlesztésére fogják fordítani.

Az Axel Springer lépése érintheti a magyar lapokat is, ahol szintén racionalizálásra kell számítani. A kiadó Magyarországon nyolc megyei lapot és számos tévéújságot ad ki, de hozzájuk tartozik többek között a Világgazdaság és a Kiskegyed is.

Tavaly a német sajtó több jelentős szereplőjét elsodorta a médiapiaci válság. Csődbe jutott a dapd hírügynökség, megszűnt a Financial Times Deutschland című üzleti lap, és csődvédelmet kért a Frankfurter Rundschau című napilap, amelyet végül ugyan átvett vetélytársa, a Frankfurter Allgemeine Zeitung, de a több száz fős szerkesztőségből csak alig 30 újságírót tartott meg.