Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felmondott az Origo Hírek és Videó rovatának több újságírója

2014.06.05. 18:38 Módosítva: 2014-06-05 20:19:49

Az Origo Hírek rovatának tíz újságírója csütörtök este nem sokkal fél hat után a Facebookon bejelentette felmondását. Azt írják, nem tudják folytatni a munkát a főszerkesztő, Sáling Gergő eltávolítása után. A felmondási idő függvényében különböző ideig maradnak még a cégnél, van, aki szeptemberig.

Az Origo videó Facebook oldalán szintén megjelent egy üzenet, ami arra utal, hogy ez a rovat is felállt. A videóban mappákat dobnak ki a kukába, a Sajtószabadság mellett repül még pár név, ők mondtak fel: Szabó János rovatezető, Bartha Máté, Kerekes Zoltán, Nagy Roland, Szabó Mátyás.

Információink szerint felmondott még Déri Zsófi, aki az értékesítés és a szerkesztőségek közötti munka összehangolásán dolgozott, illetve Bellay Szilvi, aki főleg gyártásvezetői munkákat végzett - úgy tudjuk ők azonban egy korábban, a héten kialakult helyzettől függetlenül megszületett döntést jelentettek be.

Az újságírók pár órával azután döntöttek így, hogy a Magyar Telekom újabb közleményt adott ki, melyben arról írnak, hogy "a médiában vitatott személyi döntés az Origo Zrt. menedzsmentjének döntése. A Magyar Telekom nem gyakorolt nyomást és nem kérte az Origo Zrt. vezetőségét a portál főszerkesztőjének leváltására". Cáfolták azokat a sajtóértesüléseket is, melyek szerint a főszerkesztő leváltásának a Telekom és a kormány közötti együttműködéshez lenne. köze. A cég szerint "a mindenkori kormány és a Magyar Telekom vezetői közötti párbeszéd természetes, ám ezek célja sohasem a nyilvánosság, a sajtószabadság korlátozása".

Az Origo főszerkesztője kedden távozott közös megegyezéssel, de nem önként. Az ügyről azonban azóta sem mondott többet. A háttérben azonban több forrás szerint is a Lázár János utazásairól szóló origós cikksorozat áll: a politikusnak állítólag nem tetszett, ami megjelent a portálon. Lázár azóta tagadta, hogy nyomást gyakorolt volna az Origóra, szerinte Sálingnak kellene nyilatkoznia.

A cikksorozat szerzője, Pethő András szerdán mondott fel a lapnál. Este pedig más felelős szerkesztők is otthagyták lapot.