Stefánia
0 °C
3 °C

Felmondott az Origo Hírek és Videó rovatának több újságírója

2014.06.05. 18:38 Módosítva: 2014.06.05. 20:19

Az Origo Hírek rovatának tíz újságírója csütörtök este nem sokkal fél hat után a Facebookon bejelentette felmondását. Azt írják, nem tudják folytatni a munkát a főszerkesztő, Sáling Gergő eltávolítása után. A felmondási idő függvényében különböző ideig maradnak még a cégnél, van, aki szeptemberig.

Az Origo videó Facebook oldalán szintén megjelent egy üzenet, ami arra utal, hogy ez a rovat is felállt. A videóban mappákat dobnak ki a kukába, a Sajtószabadság mellett repül még pár név, ők mondtak fel: Szabó János rovatezető, Bartha Máté, Kerekes Zoltán, Nagy Roland, Szabó Mátyás.

Információink szerint felmondott még Déri Zsófi, aki az értékesítés és a szerkesztőségek közötti munka összehangolásán dolgozott, illetve Bellay Szilvi, aki főleg gyártásvezetői munkákat végzett - úgy tudjuk ők azonban egy korábban, a héten kialakult helyzettől függetlenül megszületett döntést jelentettek be.

Az újságírók pár órával azután döntöttek így, hogy a Magyar Telekom újabb közleményt adott ki, melyben arról írnak, hogy "a médiában vitatott személyi döntés az Origo Zrt. menedzsmentjének döntése. A Magyar Telekom nem gyakorolt nyomást és nem kérte az Origo Zrt. vezetőségét a portál főszerkesztőjének leváltására". Cáfolták azokat a sajtóértesüléseket is, melyek szerint a főszerkesztő leváltásának a Telekom és a kormány közötti együttműködéshez lenne. köze. A cég szerint "a mindenkori kormány és a Magyar Telekom vezetői közötti párbeszéd természetes, ám ezek célja sohasem a nyilvánosság, a sajtószabadság korlátozása".

Az Origo főszerkesztője kedden távozott közös megegyezéssel, de nem önként. Az ügyről azonban azóta sem mondott többet. A háttérben azonban több forrás szerint is a Lázár János utazásairól szóló origós cikksorozat áll: a politikusnak állítólag nem tetszett, ami megjelent a portálon. Lázár azóta tagadta, hogy nyomást gyakorolt volna az Origóra, szerinte Sálingnak kellene nyilatkoznia.

A cikksorozat szerzője, Pethő András szerdán mondott fel a lapnál. Este pedig más felelős szerkesztők is otthagyták lapot.