Másfél milliós kártérítés a volt köztévésnek

2014.10.21. 14:11

Több magyar ügyben mondott ítéletet kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasbourgban. Az egyiket Matúz Gábor, a Magyar Televízió egykori műsorvezetője, egy másikat pedig Császy Zsolt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) egykori jogtanácsosa indította a magyar állam ellen, írja az MTI.

Matúz azért követelt kártérítést, mert 2004-ben történt elbocsátásának módja szerinte sértette a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogát. Matúz Gábort arra hivatkozva bocsátották el az MTV-ből, hogy megsértette a munkaszerződését, amely előírta, hogy nem hozhat nyilvánosságra olyan információt, amelyhez munkavégzés közben jut hozzá, és amivel hátrányt okozhat munkáltatójának.

Matúz korábban azt állította, hogy a televízió kulturális igazgatója cenzúrázta a munkáját, mert nem engedett adásba bizonyos interjúrészleteket. Az interjúrészleteket és az ügyben folytatott belső levelezést egy könyvben hozta nyilvánosságra.

A strasbourgi bírák Matúznak adtak igazat, 5000 euró (mintegy 1,5 millió forint) vagyoni és nem vagyoni jellegű kártérítést ítéltek meg számára, valamint 1440 euró (mintegy 440 ezer forint) költség megtérítésére kötelezték a magyar államot.

Matúz Gábor Siklósi Beatrix-szel készítette annak idején az Éjjeli mendék című műsort. Siklósit azóta már újra visszavették a köztévéhez, sőt nemrég elő is léptették. 2014. október 15-i hatállyal a Vallási, Nemzetiségi, Külhoni és Kiemelt Projektek főszerkesztőjének nevezték ki annak ellenére, hogy Facebook oldalán rasszista vicceket posztolt.

Egy másik ügyben Császy Zsoltnak, a MNV korábbi jogtanácsosának adott igazat az emberi jogi bíróság. Császy arra hivatkozott, hogy a magyar hatóságok megsértették a családi és magánélethez való jogát azáltal, hogy miután 2010-ben előállították és hűtlen kezelés kísérletének gyanúja miatt kihallgatták, nem engedték el mostohaanyja temetésére. Császy Zsolt 3000 euró (mintegy 900 ezer forint) kártérítést kaphat, emellett pedig a magyar államnak 1600 euró (mintegy 490 ezer forint) perköltséget is meg kell térítenie.

A keddi ítéletek egyelőre nem véglegesek, azok ellen mind a magyar állam, mind az érintettek fellebbezhetnek az úgynevezett Nagykamarához.