Heti Válasz: Simicska kirohanása teljesen emberi volt

2015.02.12. 10:19

A felháborodás, a sértettség és a düh hajthatta Simicska Lajost múlt heti, a geci szót sűrű gyakorisággal használó kirohanásai során, írta Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője. Szerinte Simicska egyszerűen úgy reagált, mint számos átlagember, amikor kiakad az intenetadó vagy az útdíj miatt.

Mint Borókai írja, a változásokat nem Simicska indította el, ő csak felborította a kulisszákat. Úgy véli, a jobboldali médiában „megjósolhatatlan kimenetelű tektonikus mozgás” indult meg. A Heti Válasz egyébkén háromoldalas elemző cikket is közöl a jobboldali média átrendeződéséről, ami szerintük a Fideszen belüli eddigi legsúlyosabb konfliktus eredménye. Külön kitérnek azokra a kormányzati intézkedésekre, amelyek nagy felháborodást váltottak ki, és amelyek a konfliktushoz vezethettek, úgymint a minisztériumok költözése, az internetadó, a drogteszt, a reklámadó, a gyülekezési törvény módosítása és az útdíj.

Az utolsó csepp természetesen szerintük is a reklámadó volt, a kormány ugyanis a népszerűségvesztést látva meghátrált az RTL kapcsán, és a csatornát sújtó 50 százalékos adó csökkentése mellett döntött. Ezzel párhuzamosan viszont többet fizetnének a kisebb cégek, hogy ne essen el bevételtől a kormány, így például Simicska médiaérdekeltségeinek az eddigi 600 millió helyett 1,5 milliárdot kellene majd fizetniük. Mint arra a Heti Válasz rámutat, az új adó őket is sújtja, illetve azt a Mahirt, aminek Simicska Lajos a vezérigazgatója, és ami 12 százalékban a Heti Választ is birtokolja.

A Heti Válasz írta meg azt is, hogy via.hu doménnéven indulhat az Indexnek és a 444-nek konkurenciát teremteni kívánó portál, ami Csúri Ákos jobboldali író, újságíró tulajdonában van, és az előkészítésben itt is Habony Árpád segíthet.