Úgy tűnt, mintha Andy Vajna elbóbiskolt volna a TV2-ről való alkudozáson

D KOM20120120025
2015.10.15. 06:16

A csütörtöki Figyelő igen nagy terjedelemben ír arról, hogyan is vette meg Andy Vajna a TV2-őt. Ahogy arról annak idején írtunk, már az előző tulajdonostól, a ProSiebenSat.1-től is gyanús körülmények között került át a csatorna Simon Zsolt és Yvonne Dederick kezeibe. A vételárat is titokban tartotta a magyar fél, a Figyelő újságírója azonban a német médiacégtől különösebb nehézségek nélkül megszerezte az adatot, ami igen meglepő:

a korábban 20-25 milliárd forintra becsült ár helyett össze-vissza 4,6 milliárdot kellett fizetni

A P7S1 annyira meg akart válni a TV2-től, hogy még vevői kölcsönt is folyósított Simonnak és Dedericknek a tranzakcióhoz; sőt, 9 millió eurós hitelkeretet nyitott, amiből annyira nem remélt törlesztést, hogy könyvelésében azonnal leírta veszteségként. 

Andy Vajna azonban a Figyelő szerint  gáláns vevő, mert a médiakonszern TV2-vel kapcsolatos hiteleit kész visszafizetni. Ez a jelenlegi tulajdonosoknak kifizetendő összegekkel viszont azt jelenti, hogy

Vajnának 18-22 milliárd forintba fog fájni a TV2.

Az egykori hollywoodi producernek persze nincs ennyi pénze, állítólag ő maga nem is venné meg, ha a kormányzat nem bízta volna meg a feladattal. Ráadásul a jövőbeni bevétel is nagyban függ a Fidesztől: a vételárat a kereskedelmi tévék törvényi rendelkezéssel visszatartott előfizetői díjaiból akarják törleszteni, ami a TV2 esetében évi 6-8 milliárd forintra rúg.

Úgy nézett ki, mintha elbóbiskolt volna

A Figyelő forrásai szerint Vajna a tárgyalásokon sokat hallgatott, de amikor beszélt, kiderült, hogy csapatából ő ért a legjobban a témához. Az egyik jelenlévő ilyen trükkösnek írja le:

A TV2-ről folyó tárgyalások alatt állandóan úgy nézett ki, mintha elbóbiskolt volna, majd egyszer-egyszer felkapta a fejét, és olyanokat kérdezett, melyekből egyértelművé vált, hogy végig figyelt.

A Figyelő várakozásai szerint a menedzsmentet csak részben fogja meneszteni, a "legkeményebb tárgyalópartner" Yvonne Dederick-et megpróbálja a csatornánál marasztalni.

Dirk Gerkens, az RTL volt programigazgatója viszont Habony invitálása ellenére sem jön. A menedzsmentről egyébként sem sokat tudni, mint ahogy arról sem, hogy retorikájában vajon tényleg egy új köztévét fogunk-e látni.

A TV" közleményben erősítette meg, hogy  Magyar Broadcasting Co. Kft. mint vevő-befektető és a TV2 Media Group Holdings Kft. a mai napon aláírta az adásvételi szerződést. A  A tulajdonjog átruházásáig a jelenlegi tulajdonosok és ügyvezetők, Yvonne Dederick és Simon Zsolt változatlan hatáskörben, az eddig megszokottak szerint irányítják tovább a vállalatot.