Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Máris beperelték a Retro Rádiót

2018.06.15. 09:03

Védjegybitorlás miatt perelték be a POP FM néven országos kereskedelmi frekvenciát megpályázó, majd megnyerő, de adását Retro Rádió néven elindító új rádiót. Ettől még a sugárzást megkezdték.

A Retro Rádió névből a Retro az, ami problémás. A 24.hu megjegyzi, hogy

  • a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) adatbázisában a Tematic Media Group még 2016-ban bejegyeztette a Retro FM ábrás védjegyet,
  • sőt, övék a Retro TV elnevezés is
  • a cég működteti a Sláger FM-et és a Sláger TV-t is
  • a Sláger FM Budapest leghallgatottabb rádiója.
retro radio logo-1024x576

A portál infói szerint a Tematic azt kéri a bíróságtól, hogy a Retro Rádiót működtertő Hold Reklám Kft.-t tiltsa el a név használatától, mégpedig azért, mert és most tessék nagyon figyelni, a Tematicnak van egy 2017 óta tartó védjegyvitája egy harmadik féllel, a Tranzisztor Kft-vel a Retro Rádió név miatt. Mert ez egy annyira kelendő név, hogy ihaj. A Tematic a bírósági beadványában azt is megjegyzi, érthetetlen, hogy miért olyan nevet választott az új országos rádió, ami más korábbi védjeggyel ütközhet. A keresetlevél szerint egyébként a Hold Reklám Kft. már akkor védjegybitorlást követhetett el, amikor POP FM helyett végül Retro Rádió néven szerződött az NMHH Médiatanácsával, amire az NMHH csak annyit reagált, hogy

A szóban forgó médiaszolgáltatások engedélyezett állandó megnevezései alkalmasak a médiaszolgáltatások megkülönböztetésére és összhangban állnak az adott rádió műsortervi vállalásaival, arculatával.

És most jönnek az igazi finomságok. Az a Retro Rádió, ami eddig működött ezen a néven, és a Rádio Q helyén sugárzott a 99,5 Mhz-en, 2017-ben került Andy Vajna vonzáskörzetébe, ugyanabban az épületben működik,  mint Vajna Rádió 1 nevű cége, és több szállal is bizonyíthatóan kötődik az egyik NER-médiamogulhoz. Vajna azért nem vehette nevére a céget, mert azt az NMHH sem nézhette volna el neki, hogy egy vételkörzetben két rádiója is legyen. Szóval ez az a Retro Rádió, ami az országos kereskedelmi rádió elindulásakor

önként és dalolva

megváltoztatta a nevét Magyar FM-re (ebben az a pikáns, hogy a rádiót pont azért büntették korábban, mert nem tartotta be a vállalásait és a magyar zenék aránya alacsony volt), és átadta a nevet a POP FM-nek, hogy a sokkal jobban csengő Retro Rádió néven sugározzon az ország kb. 70 százalékán. Az új országos kereskedelmi rádió pályázatnyeréséről és annak körülményeiről itt írtunk korábban. 

A mostanihoz hasonló védjegybitorlásért indított perekben a bitorlókra rájár a rúd: a Morning Show vs. Reggeli Show hisztiből a Rádió 1 úgy jött ki a legjobban, hogy a műsort Balázsék néve sugározza, Andy Vajna tévéje, a TV2, meg az AMC ellen vesztette el a Chili TV vs. Paprika TV pert, és volt kénytelen liChi TV néven tovább működni.