Letiltotta az MTI a MÚOSZ sajtószabadság napi közleményét

2019.03.14. 15:36

Nem volt hajlandó kiadni a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) sajtószabadság napi közleményét az MTI, írja a 24.hu. Indoklásuk szerint a MÚOSZ közleménye "az OS Szabályzatának (http://os.mti.hu/szabalyzat ) 14.2. pontjába ütközik". Ezen pont szerint a közlemény "nem sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit".

A letiltott közleményben az állt, hogy a magyar sajtószabadság napján a MÚOSZ "hivatalos levélben csatlakozik ahhoz a panaszbeadványhoz, amelyet az Európai Bizottsághoz nyújtottak be a kormánypárti média kormányzati reklámok útján történő tiltott állami támogatása miatt.

A magyar sajtó Európában példátlan működési anomáliáját szóvá tevő beadványt a Klubrádió állította össze a Mérték Médiaelemző Műhely és Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője közreműködésével. Ez már a második panasz a Bizottság előtt az eltorzult magyar médiaviszonyok ügyében: az elsőt ugyanez a kör nyújtotta be 2016-ban a közmédia (az állami rádiók és televíziók, valamint az állami hírügynökség) minden ésszerű határt túllépő, a közszolgálati feladatokkal nem indokolható, a magyar sajtópiacot súlyosan deformáló állami támogatása miatt.

A MÚOSZ azért csatlakozott a mostani panaszbeadványhoz, mert meggyőződése, hogy a magyar sajtószabadságra a legnagyobb veszélyt jelenleg a kormány szélsőségesen elfogult, kizárólag a politikai lojalitás szempontját követő és ezzel az állampolgárok pártatlan, sokszínű tájékoztatáshoz való jogát csorbító finanszírozási gyakorlata jelenti".

Nem ez az első eset, hogy az MTI nem ad ki egy közleményt a szabályzatuk 14.2. pontjára hivatkozva. Korábban megtagadták már többek a Mazsihisz és az LMP közleményeinek kiadását is.   • Tippek
  • Hírek