Kocsis Máté még a Józsefváros című lap grafikonjaiba is beleszólt

2019.12.17. 16:03

Kocsis Máté fideszes frakcióvezető személyesen instruálta a Józsefváros című önkormányzati lap szerkesztőjét, még azt is megmondta, hogy nézzen ki egy grafikon - állítja az októberben megválasztott, ellenzéki új polgármester, Pikó András, az említett levelezések mentett képeivel támasztva alá állításait. Hozzáteszi azt is, hogy Rimán Edina, a helyi választási iroda vezetője tippeket adott, hogyan lehet elkerülni a szabályok megsértését.

Pikó már korábban jelezte, hogy állítólag eltüntetni próbált levelezéseket találtak, amelyek bizonyítják, hogy a kerületi lap tartalmát közlés előtt jóváhagyatták többek között Kocsis Mátéval, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetőjével, a kerület egyik parlamenti képviselőjével, Rimán Edina jegyzővel, a Helyi Választási Iroda vezetőjével, Sára Botond fideszes polgármesterrel, az alpolgármesterrel és a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Felügyelő Bizottságának elnökével is.

Pikó most újabb részleteket hozott nyilvánosságra.

Rimán Edina, a Helyi Választási Iroda vezetője tevőlegesen vett részt a Józsefváros újság számainak megtervezésében, javaslatokat és véleményeket fogalmazott meg, például egy Kocsis Máté és Sára Botond páros interjúval kapcsolatban ezt írta: „Nekem tetszik, föleg mert ezen n talalhat fogast a HVB”. Tehát a helyi választási iroda vezetője, akinek feladata a választás lebonyolítása és tisztaságának garantálása, részt vett a kampányban és tippeket adott azzal kapcsolatban, hogy mibe nem köthet bele a helyi választási bizottság. Ráadásul úgy, hogy erről a folytatólagos törvénysértésről a levelezésben benne lévő Kocsis Máté és Sára Botond is tudott

- írja a Facebookon a polgármester, hozzátéve, hogy egyrészt el akarták tüntetni mindennek bizonyítékait, másrészt a levelek között találtak olyanokat, amelyek "azt bizonyítják, hogy az önkormányzat szervezeteinél megfigyelték az engem polgármesternek jelölő C8 civil szervezet kampányeseményeit".

Kocsis Mátétól egy olyan mailt hozott nyilvánosságra Pikó, amit az önkormányzati újság főszerkesztőjének küldött, és részletekbe menő utasítást tartalmaz: "A jó-rossz irány grafikonokat megfordítanám, a sáv baloldalán legyen a jó (zöld), jobboldalon a rossz (piros)." Mindezt egy olyan levélre válaszul írta, amit a lap vezetője küldött, és a legfrissebb lapszám tervezetét tartalmazta: "Ha valamelyik cikkel kapcsolatban észrevételetek lenne, kérlek jelezzétek" - írta Nyerges Zoltán főszerkesztő. 

Kocsis Máté
Kocsis Máté
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

"Következmények: lesznek rendőrségi feljelentések, bírósági perek, általános pénzügyi és jogi vizsgálat az egyik önkormányzati cégnél, és méltatlanná válás miatt kezdeményezem Rimán Edina visszahívását ennek a cégnek a felügyelőbizottsági elnöki posztjáról" - teszi hozzá Pikó.

Az újabb bejelentésre a józsefvárosi Fidesz közleményben reagált. Szerintük Pikó nem foglalkozik érdemi munkával, összekeveri a celebséget a városvezetéssel, a levelezésben pedig nem volt (szinte) semmi kivetnivaló:

"Önkormányzati fenntartású lapot az önkormányzat vezetésével egyeztetni teljesen érthető, meggyőződésünk, hogy a volt jegyző helyesen járt el, amikor törvényességi szempontból átnézte a lapszámokat megjelenés előtt. A korábbi Fidesz-KDNP-s vezetők pedig a velük készült interjúkat véleményezhették. Pikó András jelenlegi polgármester egyetlen valós állítása, hogy egy grafikon színét kifogásoltuk, ezért elnézést kérünk mindenkitől!"

Egyébként az új vezetés alatt a Józsefváros újságnak szintén gondja akadt a pártatlanság látszatának fenntartásával: a decemberi lapszám felületének körülbelül harmadát Pikó András fotói teszik ki, az első 7 oldalon Pikó András 8 fotón jelenik meg mindenféle szögből. A polgármester ugyanakkor erről azt mondta: a lapot már tőle teljesen függetlenül szerkesztik, ezért mindezt nem akarja kommentálni.

Ne maradjon le semmiről!  • Hírek
  • Hírek