Antiszemita megnyilvánulásai miatt tiltakoznak a Kossuth rádió új csatornaigazgatója ellen

2020.01.07. 19:36 Módosítva: 2020.01.07. 23:56

A Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának három ellenzéki tagja (Debreczeni József, Kránitz László, Silhavy Máté) is tiltakozik Siklósi Beatrix kinevezése ellen, akit nemrég jelentettek be mint a Kossuth rádió új csatornaigazgatóját. A kuratórium három tagja szerint Siklósi személye elfogadhatatlan a korábbi nyíltan kirekesztő, antiszemita megjegyzései miatt.

Mint írják a közleményben:

Nevezett számos alkalommal, a legkülönfélébb fórumokon tett gyűlölködő megnyilvánulásokat. Ezek citálása helyett álljon itt egyetlen idézet: »Siklósi Beatrix... személyét elfogadhatatlannak tartjuk. Nyíltan kirekesztő és antiszemita megjegyzései, nyilatkozatai alkalmatlanná és hiteltelenné teszik az egyházi műsorok gondozására.« Ez a szövegrészlet a történelmi egyházak vezetőinek, Erdő Péter, Bölcskei Gusztáv, Gáncs Péter és Heisler András által jegyzett, 2014. október 21-én kelt nyilatkozatából való, amellyel nevezettnek az MTVA vallási, nemzetiségi stb. műsorai főszerkesztőjévé történt kinevezése ellen tiltakoztak. Siklósitól ezt követően elvették a vallási műsorokat. Kizártnak tarjuk, hogy ugyanő alkalmas lenne a Kossuth Rádió közszolgálati normák szerinti vezetésére.

Emellett azt is kifogásolják, hogy Siklósi közismert Orbán-rajongó, ami szembemegy azzal a törvényi előírással, miszerint a közmédia egyik rádiójának csatornaigazgatójaként garantálnia kell a közszolgálati médiaszolgáltató függetlenségét.

A 90. § 1. c. törvény többek között kimondja, hogy

  1. ellenőrzi a közszolgálati médiaszolgáltatás céljainak a közszolgálati médiaszolgáltató tevékenysége általi megvalósulását;
  2. amennyiben a közszolgálati médiaszolgáltató megítélése szerint a közszolgálati médiaszolgáltatás céljainak elérését súlyosan sértő vagy veszélyeztető magatartást tanúsít, a Médiatanács eljárását kezdeményezheti;
  3. védelmezi a közszolgálati médiaszolgáltató függetlenségét.

Az már egészen más kérdés, hogy a kizárólag a Fidesz által delegált tagokból álló Médiatanács 2010 óta egy hasonló ügyben sem szólalt fel, semmilyen vizsgálatot nem indítottak például a KESMA vagy a túlnyomórészt csak a kormánypárti álláspontot ismételgető M1 Híradó miatt, mégis volt olyan tagjuk, akit az évek során itt végzett munkája hatására kineveztek az NKE rektorának (Koltay András), a szervezet elnökének, Karas Monikának pedig éppen tavaly emelték háromszorosára a fizetését.

Siklósi egyébként eddig az M5 csatornaigazgatója volt, neve akkoriban vált közismertté, amikor 2003-ban megszüntették az egyik műsorát, ahová vendégként hívott meg egy több országból kitiltott, szélsőjobboldali holokauszttagadót. 2014-ben a vallási műsorok élére nevezték ki, de a Facebookon nyilvánosan posztolt zsidózásai és egyéb vállalhatatlan megnyilvánulásai miatt kirúgták. Siklósi nem adta fel, és 2018-ban ismét a közmédia kötelékébe került az M5 élén. Ha valaki bővebben olvasgatna borzalmas Siklósi-posztokat, a 444-en talál egy válogatást a témában.

Most azt a Kossuth rádiót vezetheti, amelynek – a magyar média túlnyomó többségével szemben – rendszeresen interjút ad Orbán Viktor miniszterelnök.

A hír megjelenése óta reagált az MTI-n a kormánypárt által delegált Balogh László, a kuratórium elnöke, aki kiemelte, hogy az MTVA nem tartozik a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának felügyelete alá, illetve felhívta a figyelmet arra, hogy a delegáltak a megválasztásuk után nem folytathatnának politikai tevékenységet, de ez a nyilatkozat annak tekinthető szerinte.

Balogh nem javasolja, hogy a Médiatanács napirendre vegye az ügyet, és arra egyáltalán nem reagált, hogy a Kossuth rádió élére egy közismert Orbán-rajongót neveztek ki, aki antiszemita megnyilvánulásokat tett a közösségi oldalakon.