A Mahir Cityposter jogszerűtlenül mondta fel a HVG szerződését

2020.01.27. 21:56

A bíróság első fokon érvénytelennek mondta ki a kormányközeli Mahir Cityposter Kft. HVG-vel kötött szerződésének egyoldalú felmondását, melynek eredményeképpen a hetilap évtizedek óta reklámoszlopokon és táblákon látható címlapjai egycsapásra eltűntek a szemünk elől. Természetesen csak a vakvéletlennek köszönhetően PONT akkor, amikor a HVG címlapján Rogán Cecília jelent meg.

A Mahir Cityposter Kft. Simicska Lajos cége volt, és a G-napig uralta a szabadtéri reklámfelület-piacot (jó hogy, 2006-ban kötöttek 25 évre szóló szerződést a fővárossal), aztán amikor Simicska szakított Orbánnal, hirtelen szabálytalanságokat találtak a szerződésben, és az oszlopokat kezdte elhordani a fideszes vezetésű főváros. Per lett belőle, amit a Mahir meg is nyert - nem sokkal azelőtt, hogy Simicska a 2018-as választás után átadta összes cégét rég harcostársának, Nyerges Zsoltnak, aki meg azokat Mészáros Lőrinc, a NER és a KESMA zsebeibe csúsztatta.

Amint a Mahir a Mészáros-istálló kölke lett, menten visszakerült a pixisbe, és azzal a lendülettel jelezte a HVG-nek, hogy kösz, de nem kérünk belőletek. A felmondás 2019 áprilisában, közvetlenül azelőtt történt, hogy a HVG Rogán Cecíliát ábrázoló címlappal jelent meg, amely az egyes kormánypárti politikusok hozzátartozóinak meggazdagodásáról szóló cikket illusztrálta. A HVG bíróságra ment, és első fokon nyert, de ettől még később bármi történhet.

A Mahir Cityposter Kft. indoka annak idején egyébként a szerződés lehetetlenülése volt: azt állították, hogy a HVG-vel kötött szerződést nem tudják betartani, mert nincs elég oszlopuk, hogy kitegyék a plakátokat, és a szerződés értelmében így kötbért kellett volna fizetniük - ehelyett inkább bele sem fogtak a plakátozásba.