Benedek
-4 °C
5 °C

A Big Brother nem ad ki adatokat

2003.04.14. 12:55
A BB készítői nem hajlandóak együttműködni az adatvédelmi ombudsmannal. Péterfalvi a valóságshow-k magánszférát és a személyes adatok védelmét érintő kérdéseit vizsgálná. Betekintés csak ügyfélfogadási időben.
A Big Brothert készítő Interaktív Kft. megtagadta az együttműködést a valóságshow-kba jelentkezők személyes adatai kezeléséről indított ombudsmani vizsgálatban. Erről Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos hétfőn közleményben tájékoztatta az MTI-t, utalva arra, hogy eddigi gyakorlatában ilyenre még nem volt példa.

Ismertetése szerint ez év január 17-én állampolgári bejelentés alapján indította meg vizsgálatát a Big Brother és a Való Világ című televíziós produkciókba jelentkezők személyes adatainak kezeléséről. Indoklása szerint a magyar televíziózásban új keletű "valóságshow-k" számos, a magánszférát és a személyes adatok védelméhez fűződő jogot érintő kérdést vetettek és vetnek fel, újabb megvilágításba helye ezen jog érvényesülését, illetve érvényesíthetőségét.

- A magánszférát és az adatvédelmet érintő új kihívásokra csak megalapozott vizsgálódás után lehet megalapozott választ adni - írja Péterfalvi Attila, aki törvényben biztosított lehetőségeivel élve kérte az információkat a valóságshow-kat készítő, illetve sugárzó társaságoktól.

Vizsgálódás csak hivatali időben

Hozzáteszi: az Interaktív kft. álláspontja szerint az adatvédelmi biztos nem kérheti gazdasági társaságtól az adatkezeléssel összefüggő iratok megküldését, azokba a társaság helyiségeiben "a hivatali órák alatt, előzetes értesítés mellett" tekinthet csak be. Péterfalvi Attila közleményében felszólítja Feledy András gyártási igazgatót, az Interaktív Kft. vezetőjét, hogy a többször kért iratokat haladéktalanul bocsássa rendelkezésre.

Az ombudsman indoklása szerint ugyanis "az adatvédelmi biztos a vizsgált szervek (az adatkezelők) tekintetében gyakorolhatja mindazon jogokat, amelyeket a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló" 1992. évi, és az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló 1993. évi törvény biztosít számára.

- Az említett törvények arra pedig nem jogosítják fel az adatkezelőt, hogy feltételeket szabjon a vizsgálat lefolytatásához - fogalmaz az adatvédelmi biztos.

Az Interaktív meglepődött

A Big Brothert készítő Interaktív Kft. az Indexhez eljuttatott közleményében meglepetését fejezi ki az adatvédelmi biztos nyilatkozatával kapcsolatban. Mint írják: az Interaktív a jogszabályok által megkívánt teljes mértékben együttműködött dr. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztossal és munkatársaival.

Kijelentik: Péterfalvi olyan, üzleti titkot képező iratok másolatát is kérte az Interaktívtól, melynek kiadására a hatályos jogszabályok az adatkezelőt nem kötelezik. Az Interaktív az e körbe tartozó dokumentumokba is betekintést engedett - áll a Juhász András cégvezető és Feledy András gyártási igazgató által jegyzett közleményben.