Végül 1800 embert rúgnak ki a BBC-ből

2007.10.18. 12:40
A 24 ezer alkalmazottat tömörítő szakszervezet sztrájkolni akar, amiért az eddig elküldött négyezet ember után még ezernyolcszázat akarna elküldeni a brit közszolgálati tévé- és rádiótársaságnál.

A BBC vezetése csütörtökön közölte: a múlt héten bejelentett létszámleépítés keretében végül 2500 munkahelyet szüntetnek meg és eladják londoni televíziós központjukat a takarékosság jegyében.

A brit közszolgálati tévé- és rádiótársaság 2 milliárd font (2,9 milliárd euró) tartozást halmozott fel, elsősorban az előfizetési díjak csökkenése miatt. A vezetés egyszersmind közölte, hogy mivel új munkahelyek is létrejönnek, a leépítés 1800 embert érint. A szakszervezet a sztrájkot helyezett kilátásba.

A BBC vezérigazgatója, Mark Thompson már 2005-ben meghirdette a cég egészét érintő takarékossági programját, amelynek keretében az akkori, 27 ezer fős alkalmazotti állományt eddig 14 százalékkal csökkentették.

A BBC, amelynek sem tévé-, sem rádióműsoraiban soha nincs reklám, kizárólag a háztartásonként jelenleg évente 127 fontos - összesen mintegy 3,8 milliárd fontnyi (1400 milliárd forint) - éves előfizetési díjból, valamint ismeretterjesztő, dráma- és egyéb saját produkcióinak külföldi értékesítéséből él.