CKM - A majmok bolygója

2001.03.20. 09:33
A CKM érdeklődési körét az eredeti módon behatárolt ún. férfias dolgok képezik. Úgy tűnik, a szerzők kreatív energiát merítettek ezzel kapcsolatos - főleg szexuális - frusztrációikból.
A magazint dekoráló nők szigorú ipari szabvány szerint készültek
A magazin nagy teret szentel azon tárgyaknak, melyek megszerzése macsóizál: nagy kocsik, márkás ruhák, hi-fi stereo sets, jó bulák. A CKM-et dekoráló nőket nem szeretném kritizálni, az viszont biztos, hogy szigorú ipari szabvány szerint készültek, és nem sajnálták belőlük az anyagot.

A férfias dolgok a következőek: agresszívek, veszélyesek, lehet velük lőni, rücskösek (krokodil), kemények, meg egészségtelenek (tequila). Plusz a szex: ezzel kapcsolatban kiemelnék egy elismerő hangvételű írást a thaiföldi fiatalkorú prostituáltak szolgáltatásairól. A tévé is férfias, mert abból jön a foci. A sörösüveg is férfias, abból jön a sör, meg kemény is.

Know-How rovatukban olyan hézagpótló ismereteket osztanak meg olvasóikkal, amire egy igazi férfinak szüksége van - elsősorban a MacGyveren és Kockás újságon (Dr. Justice) nevelkedett ipari tanulók szerint - : hogyan tisztítsunk pisztrángot, hogyan élezzünk dzsungelben fejszét stb.

A férfiak lelkük mélyén mind magányos farkasok, minden férfiban ott rejtőzik Conan, a barbár - sugallja a CKM. Így is van. A nők meg mind ribancok. És ha már a képregények szintjénél tartunk, beszélhetnénk kis felhőket tartva a fejünk felé, az autók mögé meg azt kéne kiírni, hogy WROOOMM.

Szerintem mondjuk a világ legférfiasabb tettét egyértelműen Lajka kutya hajtotta végre, aki először járt a a világűrben, (magányos farkas), és azért kiváncsi lennék, Pósa Árpád főszerkesztő mit lépne, ha orbitális pályára állítanák.

A sajtótermékeket osztályozhatjuk az olvasói levelek szerint is. A CKM-el spec nem Del Medico Imre szokott levelezni, inkább olyan emberek, akiktől nem veszem szívesen, ha közvetlenül mögém állnak be a sorba. De így is a krémje, mivel nem elhanyagolható hányaduk feltehetőleg analfabéta.

Kanmagazinok megmentője: Angelina Jolie
Minősítetten durva eset a női levélíró: mintha egy sügér írna a horgászok lapjába. Példa erre a posztmodern-szuicid típusra Dr. E-N. Gabriella középiskolai tanár:
"Végre! Végre egy újság a lassan kisebbségi tudattal élő férfi számára! Annyira elnőiesedett világunk, (( óvónőképző?- a szerző)) a férfiúi öntudat, önbecsülés pedig elveszett, hogy nem árt, ha legalább ezúton egy kicsit visszaszerezhetővé válik."

Esküszöm, nem én találtam ki. Még a szerkesztőket is szíven üthette, mivel a Hónap Levele címet adományozták neki, és méltán. Örömmel fedeztem fel továbbá a lapban a dadaizmus irányzatát is, a CKM Kultúra rovat puszta létében. A rovat természetesen a szokásos hátsó-hollywoodi junkkultúrát nyomja, a legformabontóbb szereplő Jackie Chan, és jelen van még a kanmagazinok megmentője, Angelina Jolie.

A CKM tompítottan brutál verzióját is beszerezhetik az igényesebb vonalvezetésű bugyik kedvelői, FHM ( Félelmetes Hátizomzatú Menedzserek? ) néven. A lét szakítja: Ómolnár "Story" Miklós, feat. Geszti "Haverom a Dés" Péter.