Az ORTT Panaszbizottsága betiltaná a szadista valóságshowt

2004.11.25. 17:15
Az ORTT Panaszbizottsága szerint soha nem lehetne műsorra tűzni a Jackasshez hasonló Dirty Sanchez című realityt, de döntése nem kötelezi semmire a csatornát.
Az ORTT Panaszbizottsága egy beadványt vizsgálva megállapította, hogy a Cool Tv-n sugárzott Dirty Sanchez című műsor a médiatörvény értelmében az ötödik kategóriába kell sorolni, vagyis semmilyen idősávban nem szabadna bemutatni. A Jackass című nagysikerű realityhez hasonlóan a Dirty Sanchez című műsorban is képzett kaszkadőrök hajtottak végre extrém feladatokat, például iratkapoccsal tűzték össze az arcuk, vagy háztetőkről ugráltak védőfelszerelés nélkül.

Az eljáró tanács közleménye szerint "a Dirty Sanchez című műsorban szadista kínzások szerepeltek, ahogyan a műsorban elhangzott, a legegyszerűbb és legolcsóbb szórakozás bemutatásaként. Az eljáró tanács álláspontja szerint a műsorszám alkalmas a kiskorúak fizikai, szellemi és erkölcsi fejlődésének súlyosan kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy szélsőséges, indokolatlan és öncélú erőszakot mutat be, éppen ezért az eljáró tanács véleménye szerint - tekintettel a benne szereplő öncélú, szélsőséges, indokolatlan kínzások bemutatására - semmilyen időpontban és semmilyen figyelmeztetés mellett sem tehető közzé."

"Az ítélet csak három ember magánvéleménye, így a Cool Tv nem veszi le műsoráról a Dirty Sanchezt" - mondta el az Index kérdésére Kökény Tamás, a szeptemberben indult csatornát működtető IKO Kábeltévé Kft. ügyvezetője, aki hangsúlyozta, hogy a Panaszbizottság döntésének nincs semmilyen jogi következménye.

"Ezt a sorozatot már sugározta Magyarországon a Music Televison, így nem értjük, hogy miért most érkezett panasz az ORTT-hez" tette hozzá Kökény, aki szerint minden törvényi előírásnak eleget tettek, amikor piros karikával, este tizenegy után vetítették az amúgy kiemelkedő nézettségi adatokkal büszkélkedő reality műsort.

"A Panaszbizottság határozatának tényleg nincs jogi következménye" - ismerte el Világos Beatrix, az ügyben eljáró tanács vezetője, aki azonban bízik abban, hogy a közlemény után a sajtó megfelelően kezeli az ügyet, így a közvélemény nyomásának engedve majd a csatorna önszántából leveszi a műsorról a Dirty Sanchezt.

Arra a kérdésünkre, hogy a Panaszbizottság miért nem hívja fel az ORTT figyelmét a jogsértésre, Világos Beatrix elmondta, hogy csak akkor jelentenek ügyekről az Országos Rádió és Televízió Testületnek, ha több panasz is érkezik egyidejűleg.