Nem támogatja az állam a digitális átállást

2007.03.22. 15:54
Sok év késéssel a kormány végre elfogadta a televíziós és rádiós digitális átállás stratégiáját. A tervezet szerint határidőre, 2012. január elsejére lekapcsolják a jelenlegi analóg rendszert, és szinte azonnal 30-40 csatornát nézhetünk bárhol az országban. Már ha addigra ezt a technológiát végleg nem győzi le az iptv.

A kormány elfogadta a televíziózás és a rádiózás digitális átállásának stratégiáját; vagyis az Európai Uniónak vállalt kötelezettségnek megfelelően 2012-ig megszűnik a hagyományos földi sugárzású televíziós műsorszórás, és helyébe a lényegesen több csatorna átvitelére alkalmas digitális technológia lép. Az átállás stratégiai tervének végső változatáról Sarkady Ildikó, a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) médiapolitikai főtanácsadója beszélt csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

A tervezet már tavaly október óta elérhető a MEH honlapján. Azóta hetven módosító javaslatot terjesztettek be szakmai szervezetek, médiák, távközlési szolgáltatók és civil szervezetek.

Mennyi az a 80?

Sarkady Ildikó szerint a digitális átállás révén a televíziózásban javul a hang- és képminőség, valamint bővül a csatornák száma. Mint hozzátette az eddigi hárommal szemben 2012-től lehetővé válik akár 30 televíziós csatorna digitális földfelszíni sugárzása

A jelenlegi digitális technológiák azonban csak akkor képesek ennyi csatorna továbbítására, ha nem nő jelentősen a képminőség, illetve az adók nem nyújtanak interaktív szolgáltatásokat. hdtv-minőségű, on-demand szolgáltatásokkal, azaz például digitális videótékával is rendelkező adókból lényegesen kevesebb fér el a digitális műsorszolgáltatás úgynevezett multiplexein. (A földfelszíni digitális sugárzás egy frekvenciatartományban egy multiplex adásainak továbbítására képes, egy multiplexben 8-10 analóg minőségű és csak 2-3 interaktív csatorna fér el) Az Index kérdésére Sarkady Ildikó elmondta: a magyar kormány az úgynevezett erős multiplexek mellett tette le a voksát, vagyis az állam csak a frekvenciát pályáztatja, és nem szól bele a multiplexek működésébe. A multiplexeket elnyerő szolgáltatók azzal az adóval kötnek sugárzási szerződést, amellyel szeretnének, illetve annyi és olyan adót sugároznak, amennyire piaci igény van.

Az állam első körben egyetlen szolgáltatónak szeretné rendelkezésre bocsátani a jelenleg már az ország közel kilencven százalékán működő három multiplexet, illetve ez a szolgáltató sugározhatna a 2012-ben megszűnő analóg közszolgálati és kereskedelmi frekvenciákon kialakítandó további két multiplexen is. Tavaly Genfben, a nemzetközi frekvenciaértekezleten Magyarország nyolc televíziós és három rádió multiplex jogait kapta meg, de az első pályázat után fennmaradó három multiplex sorsáról egyelőre még nem döntöttek.

Nem támogatja az állam

A stratégiai terv értelmében az állam nem fogja támogatni a digitális földfelszíni sugárzás vételéhez szükséges készülékek és set-top-boxok vásárlását.

Sarkady Ildikó szerint ugyan indokolt esetben, rászorultsági elv alapján támogatható lehet 2011 után a digitális átalakítók beszerzése, ugyanakkor hozzátette: valószínűleg kevés olyan háztartás lesz négy év múlva, ahol ne lenne már ilyen.

Sarkady szerint az átállás semmilyen plusz költséget nem jelent az államnak, hiszen az átjátszó adókat működtető Antenna Hungária már 2002 óta magánkézben van, csak a közszolgálati médiák digitális átállására, illetve a lakosság tájékoztatására költenek majd. Erre 2008-ban 200 millió forintot szán a kormányzat.

Sarkady szerint a multiplexek koncessziójából jelentős pénz folyhat be az államkasszába, mivel a szakértő szerint több, tőkeerős cég fog majd pályázni ezekre. Sarkady szerint a befektetőket annak ellenére érdekli majd a digitális földfelszíni sugárzás, hogy a magyar háztartások hetven százaléka kapcsolódik már most is valamilyen kábelhálózathoz, és a hálózatok digitalizálása 2012-ig biztosan befejeződik. Emellett megjelent az iptv, ami technológiailag már most sokkal fejlettebb a földfelszíni sugárzásnál, hiszen a közvetített csatornák száma elvben végtelen, ráadásul az interaktív szolgáltatásokat sem korlátozza a frekvenciák véges száma.

Ötpárti egyetértés kell

Sarkady Ildikó kitért arra, hogy a digitális átállásról - ötpárti egyeztetés után - májusban törvényjavaslatot nyújtanak be az Országgyűléshez, 2007 szeptemberéig pedig lezajlik a digitális átállás stratégiájához szorosan kapcsolódó, a MEH által elkészítendő Nemzeti Audiovizuális Média Stratégia szakmai vitája.

Ezután kerülhet sor az új médiatörvény véglegesítésére, illetve elfogadására. Sarkady szerint a digitális világban külön törvény szabályozza majd a kereskedelmi és a közszolgálati médiák működését.