Jackson melle fenyegeti az amerikai médiát

2004.02.05. 12:30
Berezeltek az amerikai tévécsatornák a hervasztó bőrzacskó okozta botrány miatt. Janet Jackson nem adhat át díjat, a Grammy-gálát öt perces csúszással közvetítik, cenzúrázzák az Oscar-díjkiosztót és nem kérnek az 'N Sync tagjaiból. A félelem oka, hogy a törvényhozók alaposan megemelhetik a trágárságért kiszabható bírságot. És a legdurvább: az eset miatt cenzúrázzák a Vészhelyzetet is.
Mint egy rémisztő B-movie-ban: Janet Jackson radioaktív jobb melle szörnyeteggé alakult át, ami felfalja Hollywoodot - írta egy amerikai kommentátor az év médiabotrányáról. És úgy tűnik, tényleg.

Az élő adásban megmutatott hervasztó bőrzacskó - a bimbót ráadásul egy ráziherejctűzött napkorong díszítette - ugyanis alaposan ráijesztett a sóbiznisz cápáira. A konkurens NBC tévécsatorna - a botrányos jelent a CBS adásában zajlott - ugyanis annyira berezelt, hogy megcenzúrázta a Vészhelyzet című kórházi sorozat következő epizódját. A soron következő rész egyik jelenetében egy nyolcvan év körüli néni életét mentik meg, akció közben letépve a haldokló ingét. Eközben egy pillanatra felvillan a néni melle.

Bár a jelenet az adott kontextusban helyén való, nem hagyhattuk figyelmen kívül a közhangulatot - áll az NBC nyilatkozatában. John Wells, a Vészhelyzet producere nevetségesnek minősítette a dolgot, hiszen egy eleve éjszaka vetített, korhatáros sorozatról van szó, amelynél a nézők már csak a téma miatt is fel vannak készülve az ilyen jelenetekre.

Félnek a képviselőktől

Tekintse meg képeinket!
A CBS közben kitörölte Janet Jacksont a vasárnapi Grammy zenei díjkiosztó meghívottainak listájáról, pedig a popsztár egy díjat is átadott volna. Kitiltani persze nem lehet, de a csatorna arra számít, hogy az énekesnő magától jelenti be a távolmaradását. A gálát mindenesetre a szokásos, pár másodperces késleltetés helyett öt perces csúsztatással "közvetítik élőben", annyira tartanak attól, hogy egy újabb baki a fejükre vonhatja a törvényhozók haragját.

A félelem oka, hogy az utóbbi időben több képviselő is keményebb fellépést hirdetett a tévékben megjelenő obszcenitás és szabadosság ellen. Doug Ose honatya HR3687 számú törvényjavaslatában a csúnya szavak konkrét feketelistája szerepel: a politikus a shit (szar, basszameg), piss (pisa), fuck (baszd meg), cunt (picsa), asshole (seggfej), cock sucker (faszszopó), és a motherfucker (etele szerint: anyaszomorító) szavakat tiltaná meg kimondani.. Az indítvány pedánsan kitér arra, hogy a fenti ocsmányságokat szóösszetételek részeként, illetve igei, melléknévi, főnévi és határozói formában is tilos legyen hangosan kiejteni bármilyen tévéadásban, kivéve a fizetős kábelcsatornákat, amelyekre nem vonatkoznak ilyen korlátozások.

Mocskos rokkerek

Osét az borította ki, hogy az utóbbi időszakban több híresség is olyat mondott élő adásban, ami szerinte megengedhetetlen trágárság. Bono, a U2 énekese a Golden Globe díjátadón kiáltott fel így: "Ez tényleg, tényleg kibaszottul zseniális!" A másik piszkos szájú celebrity Nicole Richie, Lionel Richie lánya volt, aki barátnőjével, Paris Hiltonnal, a Hilton-vagyon amatőr pornófelvételéről és eszeveszett bulijairól híres örökösével együtt főszereplője a Simple Life (Egyszerű élet) című reality shownak. Richie a Billboard díjátadóján a következőket mondta élőben: "Nem is értem, miért Egyszerű élet a címe. Próbáltak már tehénszart kiszedni egy Prada pénztárcából? Nem is olyan kibaszottul egyszerű dolog." Mocskos szájú tudósaink jelenleg is elemzik, hogy a hírességeket miért pont a díjátadókon kapja el a csintalankodhatnék.

A szintén konkurens ABC televízió társaihoz hasonlóan berezelt és öt másodperces késleltetéssel közvetíti a február végi Oscar-gálát, a történelemben először.

A focistának nem kell szex

Megijedt az inkriminált Super Bowlt rendező NFL, az amerikaifutball-szövetség is. A következő hétvégén rendezendő Pro Bowl nevű gálán - itt a nézők által beszavazott legjobb játékosok küzdenek meg egymással - a szünetben fellépett volna JC Chasez énekes, aki a Janet Jackson melltartóját letépő Justin "Az Első Többszörös Platinalemezes Rágcsáló" Timberlake-hez hasonlóan az 'N Sync nevű fiúcsapat tagja volt. A szervezők Timberlake botránya után most lemondták Chasez fellépését, mondván időközben rájöttek, hogy az előadandó dalnak félreérthető szexuális töltete van.

Tízszeres pénz

Az általános pánikot csak táplálja az a szenátus előtt fekvő másik törvényjavaslat, amely tízszeresére emelhetné az ilyen esetekben kiszabható büntetést. A CBS a nyugati parti idő szerint vacsoraidőben megesett Jackson-affér miatt félmillió dolláros bírságra számíthat, ami a magasabb díjszabással kalkulálva már igazán durva befizetés lenne.