Vizsgálják a Jóban-rosszban kétszázmilliós támogatását

2008.04.23. 16:36
Hatósági ellenőrzést rendelt el a Jóban-rosszban című szappanopera támogatása miatt az ORTT. Az ügyben egy magánszemély fordult március végén a médiahatósághoz, azt kifogásolva, hogy a szappanopera 200 millió forintot kapott pályázat nélkül a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől arra, hogy megismertesse a nézőket az uniós pályázati folyamatokkal.

Az illető a sajtóban megjelent hírekből értesült a támogatásról, amely véleménye szerint a médiatörvényben alapelvként is rögzített tájékoztatatási függetlenséget sértette.

A HVG egyik, múlt havi számában jelent meg cikk arról, hogy nettó 200 millió forintot folyósít pályázat nélkül a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a TV2-t működtető társaságnak, amely vállalta, hogy szappanoperájában bemutatja egy uniós pályázat alakulását.

Az ügynökség még aznap úgy nyilatkozott, hogy eljárásuk nem törvénybeütköző. Lantos Gabriella kommunikációs főigazgató hangsúlyozta, hogy az NFÜ közbeszerzési eljárást folytat le minden pályázatot népszerűsítő programra, kivéve a televíziós koprodukciókat, hiszen azokra a közbeszerzési törvény nem ír elő ilyen kötelezettséget.

A kereskedelmi csatorna MTI-nek tett nyilatkozata szerint a Jóban-rosszban című napi sorozat olyan, a közérdeklődésre számot tartó cselekményszállal bővül, amelyen keresztül a nézők megismerhetik az uniós pályázási folyamatokat.