A Tv2 perelhetné a Fideszt

2006.07.25. 23:34
A csatorna levédette a Jó reggelt Magyarország! elnevezést, a Fidesz viszont ezzel a címmel hirdeti új aláírásgyűjtési akcióját. A Tv2 szerint engedély nélkül használják a szókapcsolatot, Orbán Viktor viszont arra kéri a csatornát, hogy ne beszéljenek butaságokat.
A Tv2 közleményben határolódott el a Fidesz Jó reggelt Magyarország! elnevezésű aláírásgyűjtési akciójától, jelezve, hogy a politikai akció neve évekig a csatorna reggeli hírműsorának címe is volt, és így szerzői jogi védelem alatt is áll, vagyis felhasználáshoz a pártnak előbb a cég engedélyt kellett volna kérnie.

"A félreértések elkerülése végett közlöm, hogy a Fidesz Magyar Polgári Szövetség "Jó reggelt, Magyarország!" címen indított aláírásgyűjtő akciójának semmi köze a TV2 korábban ilyen címen sugárzott reggeli hírműsorához" - áll Kereszty Gábor, a Tv2 vezérigazgatójának Indexhez eljuttatott közleményben.

"A TV2 a "Jó reggelt Magyarország" szöveges megjelölést a Magyar Szabadalmi Hivatalnál lajstromoztatta és az a TV2 megítélése szerint, mint oltalom alatt álló, jó hírnevet élvező védjegy, kizárólag a csatorna engedélyével használható. Sajnáljuk, hogy a tényszerűségéről és függetlenségéről ismert hírmagazin címét választotta egy politikai párt. Az aláírásgyűjtés céljával kapcsolatban a TV2 független médiumként természetesen nem kíván állást foglalni" - teszi hozzá Kereszty.

Az Index információ szerint a csatorna vezetése fontolgatta, hogy pert indít védjegybitorlás miatt a Fidesz ellen, de úgy tudjuk, végül nem viszik bíróság elé az ügyet, mivel az veszélyeztethetné a Tv2-ről kialakult képet, és a politikai elfogultság vádját vethetné fel.

Lehet még köszönni?

A Jó reggel Magyarország! kiáltványról először múlt hét szombaton, Tusnádfürdőnon, a XVII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor hagyományos záróprogramján beszélt Orbán Viktor.

A Fidesz először ekkor közölte, hogy aláírási akciót kezdeményez és szeptember 23-ára a Hősök terére várja mindazokat, akik tiltakozni szeretnének a "nyílt politikai hazugság" ellen - olvasható a Tv2 műsorával egyező elnevezésű kiáltványban, amelyet a párt országgyűlési képviselőcsoportja szombaton juttatott el az MTI-hez.

"Nem szándékozunk semmilyen kereskedelmi tevékenységet folytatni, úgyhogy nincs mi ellen tiltakozni. Szabad úgy köszönni, hogy jó reggelt remélem ezentúl is, hiába védi le valaki egyébként az ehhez kapcsolódó címeket" - nyilatkozta Orbán Viktor kedden este az MTv Az Este című műsorában.

"Arra kérjük a tv2-t, hogy ne nyilatkozzon butaságokat" - tette hozzá Orbán.