Sérti a médiatörvényt II. János Pál maxi CD-je

2005.04.22. 09:23
Az ORTT Panaszbizottsága szerint törvénysértést követtek el, amikor a Juventus Rádióban II. János Pál betegségén gúnyolódtak áprilisi tréfaként.
Az ORTT Panaszbizottsága állampolgári bejelentésre vizsgálta a Juventus Rádió 2005 árpilis 1-jén sugárzott reggeli műsorát. A Juventus Rádióban aznap az áprilisi tréfák kapcsán az utóbbi idők legrosszabb vicceit vették sorra, és a felsorolásban helyet kapott az a megjegyzés is, miszerint II. János Pál húsvéti beszédét nemsokára kiadják maxi lemezen. (II. János Pál húsvétkor már képtelen volt megszólalni, az urbi et orbi áldást Angelo Sodano bíboros olvasta fel helyette.)

A Panaszbizottság megállapította, hogy a Rádió Juventus Műsorszolgáltató Rt. 2005. április 1-jén sugárzott "Juventus Reggel" című műsorában áprilisi tréfaként hozták szóba a "Pápa húsvéti beszédét", amely a Szentatya betegségének ismeretében súlyosan sértette az emberi és vallási érzékenységet.

Az eljáró tanács szerint a kifogásolt műsorszám nem felelt médiatörvényből kiolvasható törvényi szándéknak, mert a panaszos által sértőnek tartott vicc valóban sokak vallási meggyőződését sérthette, és erre a hallgatók figyelmét előzetesen nem hívták fel.

Különvélemény

A Panaszbizottság egy tagjának különvéleménye szerint a műsorban elhangzott vicc célba vette a súlyos betegségében is a híveit szolgáló egyházfőt, és ezzel egyúttal a beteg emberek korlátozottságát is sértő módon illette.

Az ORTT Panaszbizottságának nyilatkozata szerint a törvénysértést súlyosbítja, hogy a Juventus Rádió az egyik legnagyobb kereskedelmi adó, így fokozottan kéne ügyelnie a hasonló esetek elkerülésére.

A Panaszbizottság döntése semmilyen jogi következménnyel nem jár, a Juventus Rádiónak sem bírsággal, se egyéb szankciókkal nem kell számolnia.