Pszichoterrort kívántak a románoknak a Magyar Rádióban

2006.04.25. 17:16
Az ORTT Panaszbizottsága szerint törvény sértett a sportkommentátor, aki ugyan nem köpné le, de azért megszorongatná a román bírókat.

Az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottsága lakossági bejelentésre megvizsgálta a Magyar Rádió, 2006. március 26-án sugárzott kézilabda mérkőzés közvetítését, melyben a műsorvezető durván sértegette a román bírókat, és a származásuk miatt magyarellenességgel is vádolta őket.

A Panaszbizottság szerint a médiatörvénybe ütközik, hogy a riporter visszatérően románokként említette a két bírót, sértő kifejezések kíséretében is használva a "román" szót. A riporter azt a feltételezést is sugalmazta, hogy a két bíró származása miatt elfogult a magyar csapat ellen, valamint úgy fogalmazott, hogy "hozzásegítik a szűk eredményhez a románok a vendég együttest. Nem tudok szavakat találni, ilyenkor az ember elveszti az önkontrollját. Belül vagyunk az utolsó egy percen, és hogy ha a közönség megvárná itt, és nem azt mondom, hogy köpködjék le, mondják el a véleményüket ennek a két szélhámosnak, azt mindenképpen megérdemelnék, hogy egy pszicho-terrorban részesítsék a kivonulásnál a mérkőzést követően, majd amikor megfürödtek, és fölismeri őket a szurkolótömeg."

A Panaszbizottság szerint mindez sérti a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény azon alapelveit, amelyek szerint a műsorszolgáltató tevékenysége nem irányulhat, faji vagy vallási előítéleteken alapuló gyűlöletkeltésre, és a közszolgálati műsorszolgáltató mindezeken túlmenően fel is kell, hogy lépjen az előítéletekkel szemben.

A Panaszbizottság jelen nyilatkozata nem minősül közigazgatási határozatnak, így semmilyen következménye nincs, és ellene fellebbezéssel vagy egyéb jogorvoslattal sem lehet élni.