Mediawave 2000 - vasárnap, hétfő, eredmények

2000.05.03. 14:09
A Mediawave ünnepélyes díjkiosztója (akárcsak a vetítések) fülledt melegben zajlott a gyõri Lloyd mozi nagytermében. A díjak nem okoztak túl nagy meglepetést, (egy kivételével, ugyanis az általunk roppant unalmasnak ítél A halász és a felesége címû film díjat nyert) még a néhány nappal ezelõtti tippem is bejött, a Billy lufija ugyanis közönségdíjas lett.
Boban Markovics - a közönség abszolút Kusturica-lázban ég
Szintén sejthetõ volt, hogy az ifjúsági filmek kategóriájában az Uristen@menny.hu bizonyul majd a legjobbnak, (a filmszemlén ez nyerte a kisjátékfilm kategóriát) amelyben isten a földre ejti a mennyország kulcsát, így kénytelen lejönni érte. A film készítõi elmondták, hogy a 2002-es filmszemlén szeretnék bemutatni új, még csak a vázlatokon létezõ nagyjátékfilmjüket, melyen - amennyit elárultak róla - ismét lehet majd nagyokat derülni. Az Uristen@menny.hu-t egyébként hamarosan láthatjuk majd az egyik kereskedelmi tévé mûsorán, a csapat korábbi alkotásai pedig fellelhetõk az interneten. (További eredmények a keretes írásban)

A nemzetközi zsűri által kiosztott díjak

Fődíj:
Helmer Veit /Germ./- Tuvalu

Legjobb kisjátékfilm:
Sven Taddicken /Germ./- Birkaszámlálás

Különdíj:
Mirjam Kubescha /Germ./-Novérek

Legjobb animációsfilm:
Wendy Tilby- Amanda Forbis /Can/-Hajnalban

Legjobb zenésfilm:
Dominique Abel /Fr/- Agujetas, cantator

Legjobb dokumentumfilm:
Bibo Liang: /Chin/- Az esküvo

Legjobb látvány:
Gerard Holthuis /NL/- Hong-Kong

Legjobb animációs ötlet:
Kirill Kravchenko /Russ/- Játsszunk?

Az eredményhirdetés után hatalmas várakozás elõzte meg Kusturica és együttese, a No Smoking fellépését a zsinagóga melletti sátorban, a frissen felállított májusfa tövében. A közönség abszolút Kusturica-lázban ég az elõzõ napi Boban Markovics koncert, és a rendezõvel folytatott nyilvános beszélgetés után, mely igen rövidre - alig fél órásra - sikeredett. Óriási a tömeg a sátor elõtt, hallom, ahogy egy tévés az operatõrét noszogatja, hogy ne tököljön annyit, még lemaradnak a legtutibbról.

Aztán színpadra lép az együttes, melynek a legnagyobb erénye az, hogy fel tudja pörgetni a közönséget, de nagyon. Engem leginkább egy cirkuszi együttesre emlékeztet az egész, a hegedûs a lehetõ legváltozatosabb testtartásokban játszik (a legegyszerûbb volt ezek közül az, hogy a hangszer a tarkóján volt, a többit verziót hely szûke miatt itt most nem részletezném), és tényleg minden zenész kitett magáért, egyedül mintha a piros mackófelsõben színpadra lépõ Kusturica nem tudott volna igazán gitározni, de õt valószínûleg nem is ezért tartják. Az sem volt igazán színpatikus, hogy a Gyõrbe könyörgött (szó szerint) együttes énekese - valami neki nem tetszõ dolog miatt - idegességében a földhöz vágta a mikrofonját, bár tény hogy voltak apróbb technikai malõrök. A közönség persze ettõl függetlenül tombol, az emberekrõl csepeg a víz, a Pit bull-ra pedig rengetegen utánozzák (ez mondjuk várható is volt) a Macska-jajból jól ismert kézmozdulatokat.

Koncert után hanyatt-homlok rohanunk haza, hogy reggel képesek legyünk felkelni, és hogy részt tudjunk venni a korán kezdõdõ programokon is, melyek két környékbeli faluban kerülnek megrendezésre.

"A feltört ugar" - A nemzetközi zsűri által kiosztott díjak

Legjobb film:
Kenyeres Bálint- Zárás

Rendezői:
Gulyás Gyula- Tanítványok

Operatőri:
Makkos Szilárd- Nincsen nekem vágyam semmi

Legjobb művészfilm:
Igor & Ivan Buharov, Vasile Croat, Nyolczas István- A másik ember iránti féltés diadala

Legjobb dokumentumfilm:
Szolnoki József- Pannon Halom

Ifjúsági kategória:
Kálmánchekyi Zoltán, Stefanovics Angéla, Végh Zsolt- URISTEN@MENNY.HU

Animációs díj:
Waliczky Tamás- A halász és a felesége

Legjobb színésznői alakítás:
Bognár Anna- Gyilkosok

Legjobb színész:
Nagy Ervin- Rába Roland / Nincsen nekem vágyam semmi

Közönségdíj:
Don Hertzfeld /USA/- Billy lufija

Az Előzsűri különdíja:
Peter Van Hees /Bel/- Fekete karácsony

Nem jön össze a dolog - hiába, az elmúlt egy hét kivette az energiát az emberbõl -, így lemaradunk a disznóölésrõl, amit már csak azért sem akartam kihagyni, mert városi gyerek lévén nem láttam még ilyet soha. Délben kijutunk viszont a bakonygyiróti pincesorhoz, ahol békebeli áron (12 forintért) mérik a jóféle bor decijét: éppen a helyi gyerekek jelmezversenye zajlik a zombi, a csontváz és a szellem részvételével, akik a végén még egy közös dalt is elõadnak, ,,Hullának lenni jó" címmel.

Tüzek gyúlnak, Sas Tamás (Presszó, Rosszfiúk) fát aprít, Szõke András pedig a fûben elterülve masszírozza valakinek a lábát, miközben rázendít a Dresch Quintett is. Az ebédet jobb híján papírpoharakból fogyasztjuk el, életemben elõször koccintok vadpörkölttel. Nem merünk sokat enni, estére hedonista lakoma van meghirdetve a szomszédos faluba, (egy teljesen korrekt falusi ál-lagzi keretein belül) és nem szeretnénk ha esetleg ott nem tudnánk teljesíteni.

Délután aztán egyszer csak megindul a násznép (a Mediawave közönsége) a szomszéd faluba, ahol az egyik háznál ki is kérik a menyasszonyt. Ezután végre eljutunk oda, ahova már egész nap vágytunk: a lagzi helyszínére. Innentõl nem untatom a részletekkel a kedves olvasót, de tény: ennél szebb befejezése nem is lehetett volna ennek a fesztiválnak, a mellettünk ülõ kanadaiak nem is igen tudtak betelni azzal az élménnyel, amit egy falusi lakodalom nyújt. Nem tudom mi lehetne az, ami eltántoríthatna a következõ Mediawave-en való részvételtõl. Valószínûleg nincs ilyen.