'A médiatörvény akadályozza a digitális tévé elindulását'

2005.10.19. 17:01
Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult a hírközlési miniszter a médiatörvény miatt. Kovács Kálmán kérte az Ab-t, hogy törölje el a médiatörvény azon rendelkezéseit, amelyek a Magyar Köztársaság Alkotmányába, illetve az európai közösségi jogba ütköznek, mert aránytalan mértékben korlátozzák a véleménynyilvánítás szabadságát, mint alkotmányos alapjogot, illetve akadályozzák a digitális televíziós szolgáltatások és a digitális műsorterjesztés kialakulását Magyarországon.

Kovács Kálmán a digitális műsorterjesztésről szóló törvényjavaslat előkészítésével párhuzamosan fordult az Alkotmánybírósághoz.

Kovács Kálmán aggódik

Az IHM-nek a médiatörvényt érintő korábbi törvénymódosítási törekvései ugyanis eddig sikertelennek bizonyultak, politikai érdekellentétek miatt. Ugyanakkor a digitális televíziózás hazai és uniós jelentősége miatt elengedhetetlen az Ab politikai érdekektől független, jogi álláspontjának megismerése - olvasható a minisztérium közleményben.

Ez egyben elősegítheti az EU által is felvetett probléma gyors és hatékony kezelését, tekintettel arra, hogy az Ab jogalkotási kényszert teremthet a mulasztásos alkotmánysértés megállapításával - vélik. Az Európai Bizottság október 14-én kezdeményezett eljárást a médiatörvény vitatott pontjaival összefüggésben.

Az alkotmánybírósági beadványokkal két önálló, mégis összefüggő eljárás indul. Az első eljárás azt indítványozza, hogy az Ab vizsgálja meg, vajon a médiatörvényben foglalt egyes szabályok a jelenlegi technológiai és társadalmi körülmények között nem korlátozzák-e aránytalan mértékben a véleménynyilvánítás szabadságát, mint alkotmányos alapjogot.

A másik eljárás a médiatörvény bizonyos rendelkezéseinek európai uniós normákkal való összeférhetetlenségén alapul. A beadványok kedvező elbírálása esetén az analóg műsorterjesztés is felszabadulhat az indokolatlan korlátozások alól, jelentős változásokon mehet át, és új befektetésekre nyílhat lehetőség.

Mit nyújt a digitális televíziózás?
Kifogástalan, zajmentes képminőséget: nincs szellemkép, villódzás, színtorzulás. CD minőségű hangot: sztereo, Dolby Surround vagy többnyelvű kísérőhang. Kényelmesebb kezelhetőséget: a néző menülistából választhatja ki a nézni kívánt műsort. A kiválasztás történhet a műsor neve vagy a műsor fajtája alapján. A műsorcsomagban a kép- és hangjelek mellett a műsor címének, közvetítési idejének és egyéb kísérő információknak a továbbítására is lehetőség van.
Kötetlen vételi helyeket: egyes vevőkészülékek nem igényelnek tetőantennát, csak egy rövid, kb. 10 cm-es botantennát, amelynek segítségével kiváló, szellemkép mentes lesz a vétel. Mobilitást: a néző ülhet akár villamoson, akár egy, az autópályán száguldó autóban, mindig tökéletes a vétel. Interaktivitást: visszirányú kapcsolat kialakításával - ez lehet mobil- vagy vezetékes telefon - igénybe vehetők az olyan interaktív szolgáltatások, mint például az internet. Forrás: Antenna Hungária