Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rejtett állami támogatás az MTV archívumának digitalizálása

2006.09.18. 11:58
A közszolgálati televízió több mint 4 milliárdot kapott archívuma digitalizálására,amit még el sem kezdett. Most elismerték, csak rejtett támogatás volt a szerződés. Ennek ellenére most nekikezdenek a több tízezer órányi anyag digitalizálásának.
"A költségvetésben rögzített NAVA tételek - a kulturális kormányzat eredeti szándékának megfelelően - a Magyar Televízió működésének finanszírozását szolgálják. Magyarország uniós csatlakozása kizárja az MTV műsorkészítésre szánt tőkepótlásának korábbi gyakorlatát, ezért választották ezt a formát a politikai döntéshozók"- ismerte el az MTV vezetése egy sajtóközleményben azokra a cikkekre reagálva, amelyek szerint a közszolgálati televízió eddig egyetlen perc archív anyagot sem adott át a Nemzeti Audiovizuális Archívumnak, pedig már tavaly több mint négymilliárd forintot kapott erre a célra.

Az MTV amellett, hogy elismerte, burkolt állami támogatást kaptak, sajtóközleményében hangsúlyoztam, hogy mostanra megteremtették az üzemszerű digitalizálás technikai feltételeit. A szerződésbe foglalt archív műsorok megfelelő formátumú átadása a NAVA számára a jövő héten kezdődik el.

Nem is volt határidő

Holub Katalin, az MTV sajtószóvivője, az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a közszolgálati televíziónak erre alkalmas berendezés hiányában nem volt módja "üzemszerű mértékű digitalizálásra"; "egyébként erre vonatkozó kötelezettséget a szerződés egyik félre sem ró" és határidőt sem tartalmaz.

"Ennek ellenére bármely, a listán szereplő kazetta egyedi átadására készek voltunk, és vagyunk. Eddig a NAVA részéről erre igény nem volt" - jegyezte meg Holub Katalin, aki szerint a NAVA és az MTV között kiváló a kapcsolat, annak ellenére, hogy az idei évre vonatkozó szerződést a felek még nem írtak alá, pedig az ez évi költségvetésben 4,75 milliárd forint szerepel e célra.