Rejtett állami támogatás az MTV archívumának digitalizálása

2006.09.18. 11:58
A közszolgálati televízió több mint 4 milliárdot kapott archívuma digitalizálására,amit még el sem kezdett. Most elismerték, csak rejtett támogatás volt a szerződés. Ennek ellenére most nekikezdenek a több tízezer órányi anyag digitalizálásának.
"A költségvetésben rögzített NAVA tételek - a kulturális kormányzat eredeti szándékának megfelelően - a Magyar Televízió működésének finanszírozását szolgálják. Magyarország uniós csatlakozása kizárja az MTV műsorkészítésre szánt tőkepótlásának korábbi gyakorlatát, ezért választották ezt a formát a politikai döntéshozók"- ismerte el az MTV vezetése egy sajtóközleményben azokra a cikkekre reagálva, amelyek szerint a közszolgálati televízió eddig egyetlen perc archív anyagot sem adott át a Nemzeti Audiovizuális Archívumnak, pedig már tavaly több mint négymilliárd forintot kapott erre a célra.

Az MTV amellett, hogy elismerte, burkolt állami támogatást kaptak, sajtóközleményében hangsúlyoztam, hogy mostanra megteremtették az üzemszerű digitalizálás technikai feltételeit. A szerződésbe foglalt archív műsorok megfelelő formátumú átadása a NAVA számára a jövő héten kezdődik el.

Nem is volt határidő

Holub Katalin, az MTV sajtószóvivője, az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a közszolgálati televíziónak erre alkalmas berendezés hiányában nem volt módja "üzemszerű mértékű digitalizálásra"; "egyébként erre vonatkozó kötelezettséget a szerződés egyik félre sem ró" és határidőt sem tartalmaz.

"Ennek ellenére bármely, a listán szereplő kazetta egyedi átadására készek voltunk, és vagyunk. Eddig a NAVA részéről erre igény nem volt" - jegyezte meg Holub Katalin, aki szerint a NAVA és az MTV között kiváló a kapcsolat, annak ellenére, hogy az idei évre vonatkozó szerződést a felek még nem írtak alá, pedig az ez évi költségvetésben 4,75 milliárd forint szerepel e célra.