Előremenekülne a Népszabadság

2006.06.30. 10:48
Mikor lesz vasárnap is Népszabadság? Miért nem akar a Blikk-kel összeköltözni a lap szerkesztősége? Tényleg a Népszabadság lehet az új Magyar Nemzet? Bepillantunk Magyarország legnagyobb és legbefolyásosabb politikai napilapjának titkos fejlesztési terveibe, és megpróbálunk választ találni arra, hogy miért nem bízik Gyurcsány Ferenc Michael Ringierben. Nevük elhallgatását kérő nyilatkozók, céges pletykák és a Népszabadság jövője.

A médiában felröppent hírek szerint a Népszabadság ősztől már hetente hétszer jelenne meg, hogy az előre menekülés jegyében ezzel erősítse, vagy legalábbis védje piaci pozícióit. Az év elején külalakjában megújult és az évek óta tartó vásárlóvesztés után, a választások miatt példányszámát is folyamatosan növelő újság állandó fejlesztésekkel vágna vissza a bulvárvalóságnak és a nyomtatott sajtót szorongató internetes médiumoknak, de úgy tűnik, hiába van pénzük, és hiába vannak ötleteik, az ötletek rendre a cég páncélszekrényében végzik.

Lendületben

A Népszabadság a választások miatt megnövekedett politikafogyasztásnak és a januári fazonigazításnak köszönhetően évek óta először újból növelte eladásait, így 2006. első negyedévében ismét átlagosan több mint 153 ezer kelt el az újságból. A lap vezetése az első három hónap növekvő eladásai után bizakodó, úgy látják, hogy folyamatos fejlesztésekkel megállítható a Népszabadság olvasótáborának csökkenése, sőt akár a fiatalabb, inkább az interneten tájékozódó célcsoportokat is sikerül rászoktatni a lapra. "A megújulás sikeres volt, az olvasók hamar megszerették a Népszabadság új, letisztult külsejét" - mondta el kérdésünkre Vörös T. Károly, a lap főszerkesztője, aki szerint új olvasókat is tudnának szerezni, ha a Népszabadságban több lenne a médiával, technikával, informatikával foglalkozó anyag.

A változtatás, az újítás azonban nem könnyű, mivel információink szerint több ponton eltér a lap vezetésének és a többségi tulajdonos Ringier menedzsmentjének a véleménye. (A Népszabadságban 67 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a Hollandiában bejegyzett B. V. Tborán keresztül a svájci Ringier, bár úgy tudjuk, hogy a közvetlen tulajdonos éppen júliustól változik).

Értesüléseink szerint, amíg a Népszabadság folyamatosan bővítené a lap terjedelmét, újabb és újabb mellékletekkel bővítené azt, addig a Ringier inkább spórolna, és a politikai cikkek csökkentésével szorítana helyett még több sportnak vagy éppen a médiával foglalkozó cikkeknek.

Fiatalok vasárnapja

A Vasárnapi Népszabadság megjelenése mégsem a lap jövőjét illető elvi nézetkülönbségek miatt bizonytalan. Iparági pletykák szerint a lap már május utolsó vasárnapján a standokon lehetett volna, készen van a lap layoutja, ráadásul a Ringier Magyarország is támogatja az új magazin tervét, de a projektet végül a külföldi tulajdonos, a svájci székhelyű Ringier leállította.

Egyelőre bizonytalan az újság indulása, értesüléseink szerint a megjelenés új időpontja először szeptember első vasárnapja volt, az új tervek szerint azonban már csak január elején kerülne a standokra a magazin, de ez is változhat, mivel egyelőre még nem lehet tudni, hogy végül is a többségi tulajdonos rábólint-e a Népszabadságnál fiatalosabb, inkább a harmincöt év alattiakat megcélzó heti kiadvány tervére.

A Vasárnapi Népszabadság a tervek szerint tabloid formátumú lesz (ebben a formátumban jelenik meg például a Magyar Hírlap vagy az angol Daily Mail), és a napi események hírek helyett inkább hosszabb összeállításokat, riportokat tartalmazna majd, emellett kiemelten foglalkozna a kultúrával, a média és az informatika világával és még életmód-cikkeket is olvashatnánk benne.

Félnek a jobbtól

Nevük elhallgatását kérő Népszabadság közeli forrásaink szerint a Ringier azért nem hajlandó támogatni a Népszabadság költséges fejlesztéseit, hogy ezzel is büntesse a céget, illetve annak kisebbségi tulajdonosát, az MSZP-közeli Szabadsajtó Alapítványt.

Információink szerint ugyanis a Ringier szeretné ennél is szorosabbra fűzni a kapcsolatait a Népszabadság Rt.-vel, a hatékonyság növelésére és a költségcsökkentésre hivatkozva szeretne összevonni egyes osztályokat, a lapterjesztést vagy éppen a reklámértékesítést, a Szabadsajtó Alapítvány azonban ellenez minden, a szerkesztőség függetlenségét akár csak elméletben is korlátozó lépést.

Információink szerint a Szabadsajtó Alapítvány attól tart, hogy ha a Ringier nagyobb ellenőrzést gyakorolna a Népszabadság felett, akkor esetleg az újság baloldali beállítottsága is veszélybe kerülne. Mindezt Ringier közeli forrásaink cáfolták, mondván a kiadóvállalatnak nem lehet érdeke egy jól bejáratott baloldali-liberális lap olvasótáborának lecserélése.

Úgy tudjuk, hogy ez a téma előkerült Gyurcsány Ferenc és a svájci székhelyű kiadóvállalatot tulajdonló Michael Ringier márciusi találkozóján is, ahol Gyurcsány kifogásolta, hogy a szintén a Ringier által kiadott Blikk a választások alatt érezhetően jobbra húzott. (Gondoljunk csak a célkeresztben az Orbán-család vagy éppen az Orbán benzinkútnál öltözött át felcímmel megjelent lapszámokra).

Fejlesztenének

Nem ez azonban az első fejlesztés, amely nem valósul meg a Népszabadságnál. Értesüléseink szerint már tavaly meg kellett volna jelennie például egy női hetilapnak, és a Népszabadság Online tartalmi fejlesztésére is már több tervezet készült. A Népszabadságnak ráadásul tőkéje is van a beruházásokra, mivel a cégnek több százmillió forintnyi megtakarítása van részvényekben, így a fejlesztéseknek nincs pénzügyi akadálya.

"Egy-egy új melléklet vagy kiadvány indulását alapos piackutatások és pénzügyi kalkulációk előzik meg, hogy a kockázatot minél kisebbre csökkentsük. A Vasárnapi Népszabadság megjelentését már régóta tervezzük, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor lesznek megfelelőek a piaci viszonyok az új kiadvány megjelenéséhez - nyilatkozta az Indexnek Lengyel László, a Népszabadság Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki a cég más fejlesztéseiről sem árult el részleteket.

"A nagyarányú fejlesztések előtt hatékonyabbá kell tenni a Népszabadság, mint lap és mint kiadó működését, csak ezután lehet belevágni költséges, új projektekbe" - nyilatkozta lapunknak Papp Béla, a Ringier Kiadó Kft. ügyvezető igazgatója, aki szerint azonban ahhoz, hogy a Népszabadság modern referencialappá váljon szüksége van olyan felületekre, amelyekkel a ma már inkább az interneten tájékozódó fiatalabb generációkat is el lehet érni.

"A Népszabadság napilap kemény kihívások előtt áll az olvasói és a hirdetői piacon is. Több új termékeket indított az utóbbi időkben, de a kormány intézkedései miatt a piaci helyzet rosszabb lehet a következő tizennyolc hónapban, és várhatóan gyengülő a vásárlóerő is. Így mindegyik tulajdonosnak meg kell majd fontolnia, hogy egy-egy újabb fejlesztésbe mikor kezd bele" -tette hozzá Papp Béla.

Úgy tudjuk, hogy ősszel a Népszabadság Zrt. költségvetésének megvitatásakor dőlhet el nem csak a Vasárnapi Népszabadság, de egy sor más fejlesztés sorsa is. Annyi biztos, hogy a Népszabadság nemrég elkészült ötéves tervében már 2007-től számolnak a magazinnal, de az új felügyelő-bizottság és az új igazgatótanács megválasztása, illetve az esetleges főszerkesztő-választás nagyban befolyásolhatja a cég jövőjét.