Csökkent idén a kertévék nézettsége

2009.01.06. 19:21
Az m1 heti nézettsége több mint két százalékkal nőtt, mindkét kereskedelmi csatorna nézettsége visszaesett az újév első hetén. A Tv2 az év első hetében is a második helyet szerezte meg az RTL Klub után. Scarlett Johanssont pedig lenyomta Lindsay Lohan.

A múlt heti nézettség is a téli szünet hangulatában telt el. A hétköznapok délutáni és esti sorozatai helyett filmdömping volt mindkét nagy kereskedelmi csatornán. Az év első hetének nézettségét ismét az RTL Klub nyerte (28,8 százalék), a Tv2-t az újév is a második helyen érte, holott szilveszterkor megfordult a verseny. Az AGB Nielsen adatai szerint azonban mindkét csatorna teljesítményén érezhető volt, hogy csökkent a karácsonyi tévé előtt üldögélők száma. Ezzel szemben az m1 és a Viasat3 növelte nézettségét.

1. hét
52. hét

A tévék előtt ülő teljes korosztályt leginkább a Mikroszkóp Színpad szilveszteri közvetítése érdekelte: 2 millió 143 ezer nézőt hozott a Tv2-nek (42,9 százaléka), hiába volt csak válogatás. A második legnézettebb műsor az újévi hírek volt az RTL Klubon (2 millió 97 ezer néző). A sorban a harmadik pedig az Irigy Hónaljmirigy szilveszter esti show-ja, 1 millió 825 ezer nézővel.

Múlt héten csak egyszer jelentkezett Joshi Bharat, akkor is megtréfálták. 1 millió 807 ezer tévénéző nézte meg a szerdai adást. A kereskedelmi korcsoportban ez 34,8 százalékos közönségarányt jelentett a Tv2-nek. Ezzel a csatorna műsorai végeztek az első, a harmadik és a negyedik helyen is.

1. hét

BUÉK a kabarénak!

Az m1 is sok nézőt köszönhetett Sas Józsefnek. A nevettető 70. születésnapja alkalmából 1 millió 380 ezer néző telepedett le a csatorna elé a múlt héten szombaton. Emellett a szilveszteri műsorok is sokat dobtak a közszolgálati egyes nézettségén. Az óév utolsó másodperceinek visszaszámlálását az m1-en egymilliónál is többen követték: a szilveszteri műsort éjfél előtt 1 millió 111 ezren, a közvetlenül éjfél utáni Mulat a társulatot pedig 1 millió 208 ezren nézték. De a közszolgálati csatorna iránti érdeklődés kitartott az újév első napjain is. Korda György köszöntése és a Tiszta kabaré is egymillión felüli nézettséget ért el. Hasonlóan sokan várták az ötös lottó sorsolásának közvetítését.

1. hét

Karácsony utáni agyzsibbasztás

A karácsony fáradalmak után több film előtt is elnyújtózhattunk a múlt hét elején. Az vicces alvilági vonalat Gérard Depardieu képviselte a San Antonióban (18,7 százalék, Tv2), és Sylvester Stallone az Oscarban (33,6 százalék, RTL Klub). Pelenkás bajkeverőként reinkarnálódott üzletember (28,4 százalék) megtartotta az RTL Klub vezetését. A bárgyú francia-spanyol film jobban passzolhatott a karácsony utáni lazításhoz, hiszen Az ügyfél című gyilkolós-üldözős mozit jóval kevesebben néztek (19,1 százalék). Majd a szép tájon pihenhetett a nézők tekintete vagy Leonardo DiCaprión. Az RTL Klubnak bejött A part című film, mert még több nézőt (33,9 százalék) csábított a csatornára, mint Pelenkás bajkeverő.

Kedden – az egyik jó Woody Allen - filmet – a Fülest (15,3 százalék) lenyomta az Egy hisztérika feljegyzései (30 százalék) Lindsay Lohannel.

Dupla Van Damme és Ghost Busters

Az ügyfél után a Tv2 John Grisham egy másik történetével is megpróbálkozott. A cég című akcióthrillert a korábbi Grisham-stroyhoz hasonló nézettséget ért el (20,1 százalék, Tv2), de a megduplázott Jean-Claude Van Damme-mal nem tudta felvenni a versenyt. A replikánst tévék előtt ülő kereskedelmi korcsoport 30 százaléka nézte. Az m1 is szépen kaszált, ami a Jöttünk, láttunk, visszamennénkfrancia a vígjáték kereskedelmi korcsoportban elért nézettségét illeti (16,7 százalék).

Szilveszter este mindhárom csatorna jól ment, de igazán jól a Tv2 szerepelt a kereskedelmi korcsoportban is. A Joshi Bharat mellett (34,8 százalék, Tv2) jóval kisebb közönségarányt hozott az RTL Klubnak a Tök alsó (26,5 százalék). Eltörpültek az RTL Klub esti filmjei is a Mikroszkóp Buék-ja (38 százalék) és az Irigy Hónaljmirigy Show-ja (45,7 százalék), és a Popdaráló (32,5 százalék) mellett: a Leépített szépség (17,5 százalék) és a Csupasz pisztoly (20,1 százalék).

Másnaposságot filmekkel is lehetett gyógyítani elsején. Délután a Szellemirtók (Tv2) első része és a Tarzan és az elveszett város (RTL) között volt kiélezett verseny, este pedig a Vak-randival billent a Tv2 javára billent a verseny (27,2 százalék) az Űrcowboyokkal szemben (23,4 százalék, Tv2).

Másnap a Szellemirtók 2 is megnyerte a nézők tetszését (26,7 százalék, Tv2), Feketeszakáll már kevésbé (18,5 százalék, RTL Klub).

A legnézettebb filmek közül kettő volt hétvégén, de a kedd esti Hat nap, hét éjszaka (36 százalék) is az élmezőnybe sorolható. A Krokodil Dundee trilógia harmadik részét jóval nagyobb érdeklődés követte (35,5 százalék, RTL) péntek este, mint a Fergeteges forgatást (18,8 százalék, Tv2). A legmagasabb nézettséget a kereskedelmi korcsoportban Jack Hunter ért el vasárnap este az RTL Klubon (37,2 százalék), legyőzve Harrison Fordot a Végveszélyben című filmben (20,5 százalék, Tv2).