Nika György megy Brüsszelbe D. Tóth Kriszta helyett

2007.02.19. 13:17
Nika György lesz márciustól az MTV brüsszeli tudósítója, az irodát 2004 óta vezető D. Tóth Kriszta az MTV budapesti központjában folytatja.

Márciustól Nika György vezeti a Magyar Televízió brüsszeli irodáját. A posztot az elmúlt három évben betöltő D. Tóth Kriszta az MTV budapesti központjában folytatja a munkáját. Az MTV elnöke, Rudi Zoltán szerint D. Tóth Krisztának kiemelkedő személyes érdemei voltak abban, hogy a Magyar Televízió elsődleges és hiteles hírforrásként számolt be az Európai Unió eseményeiről, közölte az MTV sajtóközleményében. Rudi Zoltán, a sajtóanyag szerint, "nemzetközi tapasztalatai, szakmai kvalitásai" alapján kérte fel brüsszeli tudósítónak Nika Györgyöt.

Nika György érdemei

A Magyar Televízió új brüsszeli tudósítója, a 49 éves Nika György a Közgazdasági Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán végzett. Az újságíró szakmát a Magyar Rádió hírszerkesztőségében kezdte, később pedig a rádiózással párhuzamosan televíziózott is. Évekig szerkesztette és vezette a Kossuth Rádió Krónika című műsorait. A világ számos országából tudósított. Latin-Amerikában Mexikótól Chiléig mindenhol megfordult. Ott volt például Nicaraguában, majd Salvadorban a polgárháború idején, Panamában a Noriega-válság napjaiban. Sokszor járt Kubában, ahol egykori politikai foglyokkal, ellenzékiekkel, "váltani akarókkal" készített interjúkat. Kolumbiában fogadta őt a Nobel-díjas Gabriel Garcia Marquez, aki a beszélgetés alatt majdnem meggondolta magát, és le akarta tiltani az interjút, mert közeli barátjáról, Fidel Castróról is kérdezte. Nika György ott volt a történelminek nevezett madridi közel-keleti csúcson, és a NATO több csúcstalálkozóján. Tudósított a pusztító örményországi földrengésről is.


Nika György a kilencvenes években sokáig szerkesztette és vezette a Magyar Televízió Híradóját, majd 1997-től öt évig a TV2-nél dolgozott, ahol műsorvezetői feladatai mellett többek között a magyar uniós csatlakozás athéni aláírását is közvetítette. A Híradó főszerkesztőjeként 2004-ben igazolt az MTV-hez, ahol egy ideig megbízott hírigazgató is volt, miközben külpolitikai műsorokban is dolgozott: másfél éve a Panoráma házigazdája. Többszörös nívódíjas, az egykori 168 óra című rádióműsor csapatának tagjaként pedig Pulitzer-emlékdíjas.

D. Tóth új kihívásokra vágyik

A 32 éves D. Tóth Kriszta 2004 óta vezette a Magyar Televízió brüsszeli irodáját. Ez alatt az MTV 12 műsorát rendszeresen tudósította, több mint ezer percben készített beszámolókat, interjúkat, és több mint százszor jelentkezett élőben. Az elmúlt három évben csaknem negyvenezer kilométert utazva a kontinens hét országából küldött riportokat az Európai Unióban és a NATO-ban történtekről, illetve más fontos európai eseményekről. A hazatéréséről "újságíróként és édesanyaként" döntő D. Tóth Krisztát az MTV budapesti központjában olyan új feladatok várják, amelyekben hasznosíthatja műsorvezetői és újságírói kvalitásait, valamint nemzetközi tapasztalatait, áll a sajtóközleményben.

D. Tóth Kriszta az egyetlen magyar újságíró, aki kétszer is exkluzív interjút készített José Manuel Barrosoval, az Európai Bizottság elnökével. Ezen kívül szinte minden vezető európai politikus mikrofonja elé állt. Az MTV sugározta interjúját Margot Wallströmmel, az Európai Bizottság alelnökével, Joaquin Almunia pénzügyi biztossal, Vladimir Spidla szociális- és munkaügyi biztossal, Dalia Grybauskaité költségvetési biztossal, Markos Kyprianou egészségügyi biztossal. D Tóth Kriszta megszólaltatta Hans-Gert Pötteringet, az Európai Néppárt korábbi frakcióelnökét, az Európai Parlament jelenlegi elnökét, Wilfried Martenst, az Európai Néppárt elnökét, Martin Schultzot, az Európai Szocialisták Pártjának frakcióelnökét, Poul Nyrup Rasmussent, az Európai Szocialisták Pártjának elnökét, Graham Watsont, az Európai Liberális Demokraták frakcióelnökét is.