Disszidálna a Viasat3, a Sport1 és a Filmmúzeum

2007.05.21. 14:29
A három kábelcsatorna bíróságon támadja meg az ORTT határozatát, ami országos adóvá minősíti őket, ha nem nyernek, a többletköltségek elől külföldre menekülnek. A csatornák szerint az ORTT rosszul számolt, amikor azt mondta, hogy az ország feléhez eljutnak, ráadásul a pereskedéssel csak másfél évig kell kihúzniuk, utána várhatóan új médiatörvény lesz.

A Fővárosi Bíróságon támadja meg az ORTT határozatát az ügyben érintett három csatorna, a Viasat3, a Sport1 és a Filmmúzeum. A tévéadókat működtető cégek külön nyújtottak be keresetet, de a bíróságtól kérik az ügyek egyesítését.

Nem éri meg itthon tévézni

A Viasat3 azt nehezményezi, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület döntése miatt ezentúl évente több százmillió forintért hírműsort kéne gyártania, a Filmmúzeumot leginkább az bántja, hogy az új besorolás miatt háromszáz százalékkal nőttek a magyar filmek után fizetendő jogdíjak, míg a Sport1-nek változtatni kéne tulajdonosi összetételén, hiszen jelenleg a UPC Media 80 százalékos többségi tulajdonos a cégben, de a médiatörvény szerint egy országos csatornának legalább 26 százalékig magyar kézben kell lennie.

Emellett mindhárman sokallják a sugárzási díjat, ami éves szinten több tízmillió forint, míg például Csehországban egyszeri, párszázezer forintos regisztrációs díj lefizetése után zavartalanul működhetnének, és a határokon átívelő televíziózásról szóló uniós jogszabályok miatt onnan is sugározhatnák ide magyar nyelvű adásaikat.

„Egyszerűen elfogytak a racionális érvek, hogy miért maradjunk az országban, amikor itt magasabbak a járulékterhek, a jogdíjak és a sugárzási díjak, külföldről pedig olcsóbban és háborítatlanul tudnánk sugározni, az előfizetőink észre sem vennék, hogy már nem Magyarországon bejegyzett műsorszolgáltatóként működünk” – állítja Prokopp Dóra, a Filmmúzeum vezérigazgatója, aki szerint már eddig is csak azért maradtak itt, mert fontosnak tartották, hogy Magyarországon, magyar munkatársakkal készítsenek műsorokat.

Most akkor hogy az ország fele?

„Az ORTT nem a jogszabályoknak megfelelően számolta ki a három csatorna vételkörzetét, így az országos adóvá minősítés jogellenes” – állítja Körmendy-Ékes Judit, a csatornák tanácsadója, aki egyébként 2003-ig az ORTT elnöke volt. A csatornák és az ORTT számításai közt ugyanis lényeges különbség, hogy amíg az Országos Rádió és Televízió Testület szerint mindenkit elérnek az adók, akik potenciálisan előfizethetnek a tartalomra, addig az adók szerint csak azok a nézőik, akik valóban elő is fizettek arra a csomagra, amiben a Sport1-et, a Viasat3-at, vagy éppen a Filmmúzeumot fogni lehet. (A törvény szerint az számít országos adónak, ami legalább a háztartások felét eléri).

A csatornák számításai szerint is majdnem elérték az ötven százalékos küszöböt, és azt is elismerik, hogy a műholdas szolgáltatást kínáló DigiTv gyors piacszerzése miatt nemsokára minden bizonnyal át is lépik a határt, mégis perelnek, mivel szerintük a médiatörvény súlyos gazdasági hátrányokat mér rájuk, ezért a per akár a médiatörvény és más, gazdasági társaságok működését szabályozó jogszabályok összeférhetetlenségére is rámutathat.

A csatornák az ORTT-határozatban foglalt kötelezettségek időleges felfüggesztését kérik a bíróságtól, így a per ideje alatt nem kéne magasabb sugárzási díjat fizetniük, és a Viasat3-nak sem kéne a jogerős ítéletig hírműsor készítenie. Ráadásul a három csatornának elég lenne 2009-ig elhúznia a pert, hiszen akkor már minden bizonnyal új médiatörvény lesz hatályban, és a most kialakítandó törvényszöveg várhatóan nem lesz ilyen szigorú a tematikus csatornákkal.

Csak a Viasat3-at büntetik híradóval

Az ORTT tavaly decemberben indított vizsgálatot hat adó ügyében, közülük a Hír Televíziót már február végén országos vételkörzetűvé minősítette a testület; ezek után várt még döntésre a Filmmúzeum, az HBO, a Spektrum, a Sport1, a Viasat és a Viva ügye. Április közepén azután a médiahatóság országos tévécsatornává minősítette a Filmmúzeumot, a Spektrumot, a Viasat 3-at, valamint a Sport1-et, és hivatalból megindította a közigazgatási eljárást a Viva és az HBO országossá minősítésével kapcsolatban is.

Először úgy volt, hogy az országossá váló csatornáknak hírműsort kell készíteniük naponta húsz percben, aztán az ORTT arról beszélt, hogy elég a csatorna tematikájába vágó híreket közölniük (a Spektrumnak például tudományos híreket), végül pedig a Viasat3-on kívül mentességet adott a hírműsorgyártás kötelezettsége alól az újonnan országossá minősített adóknak.