Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Disszidálna a Viasat3, a Sport1 és a Filmmúzeum

2007.05.21. 14:29
A három kábelcsatorna bíróságon támadja meg az ORTT határozatát, ami országos adóvá minősíti őket, ha nem nyernek, a többletköltségek elől külföldre menekülnek. A csatornák szerint az ORTT rosszul számolt, amikor azt mondta, hogy az ország feléhez eljutnak, ráadásul a pereskedéssel csak másfél évig kell kihúzniuk, utána várhatóan új médiatörvény lesz.

A Fővárosi Bíróságon támadja meg az ORTT határozatát az ügyben érintett három csatorna, a Viasat3, a Sport1 és a Filmmúzeum. A tévéadókat működtető cégek külön nyújtottak be keresetet, de a bíróságtól kérik az ügyek egyesítését.

Nem éri meg itthon tévézni

A Viasat3 azt nehezményezi, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület döntése miatt ezentúl évente több százmillió forintért hírműsort kéne gyártania, a Filmmúzeumot leginkább az bántja, hogy az új besorolás miatt háromszáz százalékkal nőttek a magyar filmek után fizetendő jogdíjak, míg a Sport1-nek változtatni kéne tulajdonosi összetételén, hiszen jelenleg a UPC Media 80 százalékos többségi tulajdonos a cégben, de a médiatörvény szerint egy országos csatornának legalább 26 százalékig magyar kézben kell lennie.

Emellett mindhárman sokallják a sugárzási díjat, ami éves szinten több tízmillió forint, míg például Csehországban egyszeri, párszázezer forintos regisztrációs díj lefizetése után zavartalanul működhetnének, és a határokon átívelő televíziózásról szóló uniós jogszabályok miatt onnan is sugározhatnák ide magyar nyelvű adásaikat.

„Egyszerűen elfogytak a racionális érvek, hogy miért maradjunk az országban, amikor itt magasabbak a járulékterhek, a jogdíjak és a sugárzási díjak, külföldről pedig olcsóbban és háborítatlanul tudnánk sugározni, az előfizetőink észre sem vennék, hogy már nem Magyarországon bejegyzett műsorszolgáltatóként működünk” – állítja Prokopp Dóra, a Filmmúzeum vezérigazgatója, aki szerint már eddig is csak azért maradtak itt, mert fontosnak tartották, hogy Magyarországon, magyar munkatársakkal készítsenek műsorokat.

Most akkor hogy az ország fele?

„Az ORTT nem a jogszabályoknak megfelelően számolta ki a három csatorna vételkörzetét, így az országos adóvá minősítés jogellenes” – állítja Körmendy-Ékes Judit, a csatornák tanácsadója, aki egyébként 2003-ig az ORTT elnöke volt. A csatornák és az ORTT számításai közt ugyanis lényeges különbség, hogy amíg az Országos Rádió és Televízió Testület szerint mindenkit elérnek az adók, akik potenciálisan előfizethetnek a tartalomra, addig az adók szerint csak azok a nézőik, akik valóban elő is fizettek arra a csomagra, amiben a Sport1-et, a Viasat3-at, vagy éppen a Filmmúzeumot fogni lehet. (A törvény szerint az számít országos adónak, ami legalább a háztartások felét eléri).

A csatornák számításai szerint is majdnem elérték az ötven százalékos küszöböt, és azt is elismerik, hogy a műholdas szolgáltatást kínáló DigiTv gyors piacszerzése miatt nemsokára minden bizonnyal át is lépik a határt, mégis perelnek, mivel szerintük a médiatörvény súlyos gazdasági hátrányokat mér rájuk, ezért a per akár a médiatörvény és más, gazdasági társaságok működését szabályozó jogszabályok összeférhetetlenségére is rámutathat.

A csatornák az ORTT-határozatban foglalt kötelezettségek időleges felfüggesztését kérik a bíróságtól, így a per ideje alatt nem kéne magasabb sugárzási díjat fizetniük, és a Viasat3-nak sem kéne a jogerős ítéletig hírműsor készítenie. Ráadásul a három csatornának elég lenne 2009-ig elhúznia a pert, hiszen akkor már minden bizonnyal új médiatörvény lesz hatályban, és a most kialakítandó törvényszöveg várhatóan nem lesz ilyen szigorú a tematikus csatornákkal.

Csak a Viasat3-at büntetik híradóval

Az ORTT tavaly decemberben indított vizsgálatot hat adó ügyében, közülük a Hír Televíziót már február végén országos vételkörzetűvé minősítette a testület; ezek után várt még döntésre a Filmmúzeum, az HBO, a Spektrum, a Sport1, a Viasat és a Viva ügye. Április közepén azután a médiahatóság országos tévécsatornává minősítette a Filmmúzeumot, a Spektrumot, a Viasat 3-at, valamint a Sport1-et, és hivatalból megindította a közigazgatási eljárást a Viva és az HBO országossá minősítésével kapcsolatban is.

Először úgy volt, hogy az országossá váló csatornáknak hírműsort kell készíteniük naponta húsz percben, aztán az ORTT arról beszélt, hogy elég a csatorna tematikájába vágó híreket közölniük (a Spektrumnak például tudományos híreket), végül pedig a Viasat3-on kívül mentességet adott a hírműsorgyártás kötelezettsége alól az újonnan országossá minősített adóknak.