Összeszedte magát a Pókerarc

2007.11.23. 09:45
Gyengén kezdett két hete Vágó István és Sebestyén Balázs új vetélkedője, de most már a műsor veri a Tv2-t. Egyedül a Magellán tudja még megszorongatni a szombati Pókerarcot.

Két hét alatt megerősödött az RTL Klub új vetélkedője, a Pókerarc. A reklámozóknak fontos 18 és 49 év közötti korcsoportban már az első héten sem szerepelt rosszul Vágó István és Sebestyén Balázs kvízshow-ja, de azért a vetélkedőt megelőző és az azt követő műsorokat többen nézték, mint a Pókerarcot, vagyis sokan egyszerűen kihagyták Vágóékat. A második adást pedig még a Tv2-n futó Aktív is megverte. (A különbség akkor is a statisztikai hibahatáron belül volt, a Pókerarcra 33,8, míg a Tv2 bulvárhíradójára 35,2 százalék kapcsolt).

A teljes lakosság körében még nehezebben tornászta fel magát az RTL Klub vetélkedője, a premiert, az óriási reklámkampány ellenére is csak alig ötvenezerrel választották többen, mint a mindennap jelentkező Aktívot, ez pedig hibahatáron belüli különbség, vagyis a két műsor nézettsége közt nem volt statisztikailag kimutatható eltérés.

Nézettség november 21-én

Egy nappal később ráadásul nézőszámban is alulmaradtak Vágóék a bulvárhírekkel szemben (konkrétabban 1,43 millió néző az 1,48 millióval szemben), és először csak két nappal később, csütörtökön tudott fölényesen nyerni a vetélkedő. (1,27 millió néző az 1,74 millióval szemben). Azóta viszont néhány napot kivéve biztosan vezet.

Lassan, de biztosan

A műsor közönségaránya azonban folyamatosan nőtt, az első héten még csak átlagosan a képernyő elé tévedő 18 és 49 év közöttiek 35,5 százaléka választotta ezt a műsort, de egy héttel később azonban már 37,7 százalék volt ez a szám. Ezen a héten pedig már átlagosan 39,9 százalékos közönségarányt ért el a Pókerarc, vagyis a műsor nézettsége folyamatosan nő. Ráadásul amíg két hete még a vetélkedő egy kisebb hullámvölgy volt a nézettségi grafikonban, addig most már, ha nem is hegy, de egy magasabb domb. Vagyis a Pókerarc már jobban teljesít, mint az előtte lévő és az után jövő műsorok, van, aki csak a kvízshow miatt kapcsol az RTL Klubra.

A viszonylag alacsony néezttségű indulás minden bizonnyal a kicsit bonyolult szabályrendszer hibája, de ahogy nőnek a tétek, várhatóan egyre többen kapcsolnak majd Vágóékra, bár a 45 százalékos közönségaránynál lényegesen magasabb nézettséget valószínűleg csak a hétvégi döntők és a szuperdöntő ér majd el. (Azért azt hangsúlyozni kell, hogy ilyen magas közönségarányhoz kell a Tv2 gyenge szereplése is).

A Magellán még kitart

Egyedül szombaton gyengébb még a műsor, itt is csak a 18 és 49 év közötti korosztályban képes megszorongatni a konkurens adón futó Magellán című tudományos magazin. Múlt héten ebben a korcsoportban a Pókerarc közönségaránya 29,8 százalék volt, míg a Magellán 28,3 százalékot teljesített, de a két műsor közös műsoridejében már fordított volt a helyzet: a Tv2 28,9 százalékot vonzott, míg az RTL Klub 28,6-ot. Ez persze elenyésző, statisztikailag nem releváns különbség, de más napokon a Tv2 egyáltalán nem tudja már megközelíteni Sebestyén Balázst és Vágó Istvánt, meg a blöffölő játékosokat.