Jenő
-2 °C
6 °C

Két engedélye hiányzik a kilövéshez Merlininek

2005.08.24. 21:46
"Jobb ha belehúz" - nyilatkozta az engedélyezésről a Tűzoltóság szóvivője, miután kiderült, David Merlini nemhogy a tűzoltóktól, de a Budapesti Rendőrfőkapitányságtól sem kért engedélyt szeptember elsejére tervezett Árpád hídi kilövéséhez. A szabadulóművész ugyanakkor állítja, lesz kilövés.

Szeptember elsején új produkcióval áll elő az ország egyetlen szabadulóművésze, David Merlini. Az illuzionista egy tizenöt méter magas rámpa tetején lévő föld-föld ballisztikus rakétából próbál meg kiszabadulni, mielőtt az a levegőbe emelkedik. David Merlini az Indexnek korábban úgy nyilatkozott, a produkcióhoz minden szükséges engedélyt beszerzett. Információink szerint azonban a BRFK-tól még nem kapott engedélyt "A visszaszámlálás megkezdődött" című produkció lebonyolításához, és a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságtól sem kért szakhatósági véleményt.

Még nem állt össze

"David Merlini megkereste a BRFK-t a produkcióval kapcsolatban, ahol felvilágosítást kapott arról, hogy milyen papírokat kell benyújtania. A rendezvény lebonyolításával kapcsolatos kérvény azonban azóta sem érkezett meg a rendőrséghez. Még nem folynak egyeztető tárgyalások a BRFK-val" - mondta el kérdésünkre a BRFK szóvivője, Szabó Illés, aki hozzátette, a papírokat legkésőbb három nappal az esemény előtt kell megkapniuk.

Kiderült, Merlini a fővárosi tűzoltóságot sem kereste meg hivatalosan a kilövése miatt. "Az előzetes egyeztetéseken abban állapodtunk meg, hogy ha összeáll a dolog, akkor megkeres minket, de ez azóta sem történt meg. Mivel pirotechnikai eszközről van szó, tűzveszélyes tevékenységről, a rendőrségnek elvileg szakhatósági véleményt kell kérnie tőlünk, de eddig ez sem történt meg. Ezek a dolgok pedig nem mennek egyik napról a másikra. Ha David Merlini szeptember elsején akarja fellövetni magát egy rakétával, akkor jobb, ha belehúz" - nyilatkozta az Indexnek a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője, Molnár Péter.

David Merlini szerint eddig azért nem állapodott meg a BRFK-val, mert még nem sikerült véglegesíteni a műsort. "Szinte napi kapcsolatban vagyok velük, egész egyszerűen azért nem kötöttünk még megállapodást, mert a tömegrendezvény része még nem tisztázódott. Nincs kész a végleges kalkuláció, még nem állt össze teljesen a dolog, de a produkció mindenképpen létrejön" - jelentette ki a szabadulóművész.

Mehet a kütyü

Merlini föld-föld rakétája nagy port kavart. Az RTL Klub által megkérdezett szakértő "egy egyszerű vásári kütyünek" nevezte a szerkezetet, de a szabadulóművész állítja, a rakéta valódi, egy amatőr angol rakétaépítő, Ben Jarvis tervezte, a hajtómű pedig a Cesaroni, a NASA egyik beszállítójától származik. Mivel Merlini kitart amellett, hogy a rakéta egy valódi ballisztikus rakéta, megkerestük a Honvédelmi Minisztériumot, mert úgy gondoltuk, egy ilyen szerkezet fellövéséről a honvédségnek is tudnia kell. "Ebben a kérdésben nem rendelkezünk hatósági jogkörrel, David Merlininek nem kellett engedélyt kérnie tőlünk. A szakhatóságok döntik el, hogy a szerkezetet fel lehet-e lőni" - nyilatkozta a minisztérium szóvivője, Bocskai István.

A produkciót engedélyező szakhatóságok közül többek között megkerestük a Polgári Légiközlekedési Hatóságot, ahol kérdésünkre elmondták, jogszabály írja elő, hogy a légtér bizonyos célú igénybevételéhez milyen engedélyeket kell beszerezni, amit a szabadulóművész meg is tett, és csak ezután adták meg neki az engedélyt. "David Merlini a produkció minden részletéről tájékoztatott minket, benyújtotta a szükséges papírokat, ezért engedélyeztük. A részletekről azonban nem beszélhetünk, mert az nem lenne etikus vele szemben. Nem árulhatjuk el a trükköt" - mondta Bajkó Erika, a Polgári Légiközlekedési Hatóság szóvivője.

Kicsi nagy helyett

Mint azt már megírtuk, az RTL Klub helyett David Merlini kilövését a Viasat3 fogja élőben közvetíteni. Az RTL Klub a múlt héten szakított a szabadulóművésszel, a csatorna hivatalos álláspontja szerint azért, mert Merlini 6300 kilogrammos Föld-Föld rakétája valójában papírból és deszkákból készült, fúvókája pedig egy virágcserépből, emellett az illuzionistának engedélye sem volt a balesetveszélyes rakéta fellövésére. Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója az Indexnek akkor elmondta, a csatorna vezetése komoly pénzügyi kockázatnak ítélte Merlini mutatványának sugárzását, és attól is tartottak, hogy az esetleg hiteltelen produkció szégyene a csatornára is rossz fényt vetne, ezért inkább elálltak a műsor közvetítésétől.

David Merlini szerint azonban az RTL Klub azért lépett vissza, mert a szabadulóművész nem volt hajlandó aláírni egy előnytelen szerződést. "Nem szabad készpénznek venni azt, amit Kolosi Péter programigazgató állított. Nem azért faroltak ki két héttel a produkció előtt, mert nem voltak meg a szükséges engedélyek, hanem azért, mert nem voltam hajlandó aláírni az életfogytig szóló, enyhén szólva is zsaroló, általuk megszerkesztett szerződést, amit ráadásul szinte az utolsó pillanatban küldtek el nekem" - nyilatkozta kedden az Indexnek Merlini.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?