A Bertelsmann felvásárolná az RTL-t

2007.12.05. 01:43
Az RTL Klub tulajdonosa már eddig is Európa legnagyobb médiabirodalmához, a Bertelsmannhoz tartozott, de a többségi tulajdonos most a részvények száz százalékát meg akarja szerezni.

A világ negyedik legnagyobb médiavállalata, a németországi bejegyzésű Bertelsmann kedden bejelentette, hogy felvásárolná a luxemburgi érdekeltségű RTL-csoport száz százalékát. A Bertelsmanné már most is az RTL-csoport részvényeinek 89,8 százaléka, de most a fennmaradó 10,2 százalékot is megvásárolná, hogy teljes ellenőrzést szerezzen a médiavállalat felett.

A Bertelsmann hivatalos közlése szerint a küszöbön álló felvásárlással azt szeretnék megakadályozni, hogy az osztalékok miatt pénz szivárogjon ki az RTL-csoporttól. A felvásárlásról részleteket nem közölt a cég, annyit lehet tudni, hogy iparági becslések szerint körülbelül egymilliárd eurót ad majd a fennmaradó részvényekért a Bertelsmann.

Az RTL-csoport 42 tévécsatornát és 32 rádióadót működtet a világban, a cégé a német RTL-en kívül többek közt a francia M6 és az angol Five, és persze a magyar RTL Klub is.

A Bertelsmanné jelenleg is az RTL majdnem 90 százalékán kívül a világ legnagyobb könyvkiadója, a Random House, és 50 százaléka van a japán Sonyval közös SonyBMG zenekiadóban.