Nem országos adó a Viasat3

2008.10.16. 17:48
Az ORTT jogerősen pert vesztett a Viasat3-mal szemben. A bíróság kimondta, hogy a médiahatóságnak nem volt hatásköre ahhoz, hogy megmondja, országos televízió a Viasat3, és nem kényszerítheti napi hírműsor gyártására.

A Viasat álláspontjával egyetértve a Fővárosi Ítélőtábla tegnap jogerősen kimondta, hogy az ORTT jogsértő módon, hatáskör hiányában nyilvánította országos műsorszolgáltatássá a Viasat3-at, és ezzel együtt megsemmisítette az ORTT erről szóló határozatát. Az Ítélőtábla egyúttal új eljárásra utasította az ORTT-t, és felhívta a hatóságot, hogy a megismételt eljárásban a vonatkozó jogszabályok rendelkezéseinek megfelelően járjon el a csatorna vételkörzetének vizsgálata során.

A pereskedés tárgya, hogy kell-e például hírműsort készítenie a csatornának, amely éves szinten akár egymilliárd forint költséget jelentett volna a Viasat3-nak. Emellett, ha országos adónak minősítik a Viasat3-at, akkor az adót tulajdonló Modern Times Group-nak el kellett volna gondolkodnia, hogy a Viasat3-at vagy az ingyenes Metro hírújságot tartja meg, amiben szintén van tulajdonrésze. A médiatörvény ugyanis tiltja, hogy ugyannak a cégnek országos csatornában és országos terjesztésű napilapban is meghatározó tulajdonrésze legyen.

Az ORTT még 2007. áprilisában hozta meg a határozatot, amellyel a Viasat3-at országos műsorszolgáltatássá minősítette. A határozat bírósági felülvizsgálata során 2008. április 30-án az elsőfokú bíróság hatályon kívül helyezte az ORTT döntést. Mivel az ORTT fellebbezett az ítélet ellen, az ügy másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla előtt folytatódott. Ez a bíróság hozta most meg jogerős ítéletét.

Az ORTT és a Viasat3 különbözőképpen értelmezte a médiatörvényt, amely kimondja, hogy országos adónak számít az a csatorna, amely legalább az ország lakosságának ötven százalékát eléri. A csatorna és az ORTT számításai közti leglényegesebb különbség, hogy amíg az Országos Rádió és Televízió Testület szerint mindenkit elérnek az adók, akik potenciálisan előfizethetnek a tartalomra, addig a Viasat3 szerint csak azok a nézőik, akik valóban elő is fizettek arra a csomagra

Perelhettek volna

„Ha 2007. áprilisától napi rendszerességgel híradót sugárzott volna a Viasat3, úgy most az ítélet alapján a Viasat3 visszakövetelhetné az ORTT-től a hírműsorok gyártásának jelentős, sok százmilliós költségét” – nyilatkozta Kocsis Attila, a Viasat3 vezérigazgatója. Kocsis szerint az eljárás és az azt lezáró jogerős ítélet is azt mutatja, hogy a hatályos médiatörvény egynémely rendelkezése mára elavult.

„Bízunk benne, hogy a piaci szereplők és a nézők mellett a döntéshozók is felismerik, hogy mielőbb szükség van az új szabályozás életbe lépésére” – mondta Kocsis Attila.