Kapcsoltam: villanyoltás

2001.10.25. 18:16
Tömött szatyorral tért haza a tv2 a sztárpiacról: legutóbbi nagybevásárlásuk alkalmával - a kereskedelmi tévék megszokott arcai és az újonnan fröccsöntött kulcstartófigurák között - magát Vitray Tamást is megnyerte magának. A magyar televíziózás egyik ikonikus alakját, akinek azonban olyan feladat jutott, amivel csak rombolhat eddig felhalmozott imázsán. Nem rajta múlik, sajnos.
Vitray eddigi életútját fölösleges itt bemutatni. Aki ismeri, annak mindegy, aki esetleg kevésbé, annak is - a jelenlegi Kapcsoltam megtekintésekor nem menthetjük a produkciót azzal, amit Vitray a riporterszakmáért, a vetélkedőért, meg úgy egyáltalán tett. Koncentráljunk a Kapcsoltamra, a játékra, amelynek felbukkanása némileg más jellegű, mint az újonnan kifundált vagy licenc alapján gyártott műsorok.

Rózsa
A Kapcsoltam oldtimer műsor. Húszéves motor új karosszériával: a Füles-betűrejtvények tévés vetülete, egy lassabb, logikaszeretőbb kor játékszere. Talán ezért bukott meg pillanatok alatt: a bonyolultabb rejtvényekre ráun a közönség, ha esélye sincs a megfejtésre. Márpedig a nép buta, és hozzászokott az igen/nem kérdések egyszerű befogadhatóságához. Nép alatt itt a minél szélesebb tömegeket értjük, akik este 6 órakor a tévé előtt ülnek, és szeretnék asszonynak kikiabálni a megoldást. Ehelyett ülnek megkukulva, amitől máris unják magukat; és ráadásul itt még meg sem alázzák a versenyzőket, hogy legalább azon lehessen szórakozni. A Kapcsoltam a mai viszonyok közt unalmas műsor. Nemcsak oldtimer, de - illetve épp ezért - elavult is.

Ha a Kapcsoltamról van szó, megkerülhetetlen annak az embernek az említése, aki olyan mozdíthatatlan része volt a legutóbbi időkig a magyar televíziózásnak, mint valami több kilométeres bombakráter, amely ugyan katasztrófa eredménye, de senkinek sincs kedve eltüntetni. Rózsa György. Rózsa György. Rózsa György.

Embert próbáló túra lenne az ő munkásságába fúródni, de az tagadhatatlan, hogy a vetélkedőműfajban és a showbiznisz tesco-gazdaságos szegmensében kitörölhetetlen nyomot hagyott. A Zsákbamacska, ahol egyszerűen mondani kellett egy számot egytől háromig, nem bírt volna el más műsorvezetőt, legfeljebb talán Dévényi Tibort. Rózsa jelenléte annak idején tompította a Kapcsoltam intellektuális jellegét, és legalábbis összetéveszthetetlenné tette a műsort. Személyisége ragacsosan tapad a Kapcsoltamhoz; ő jelenti a legendát, ami a játékkal együtt bugyborékol elő a hullámsírból. Ellentmondásos érzés - az új Kapcsoltamból hiányzik valami nagyon rossz, hiányzik a velejét adó ripacskodás.

Ahogy a rémuralom után bárkit pajzsra emel a fellélegző nemzet, a Kapcsoltam műsorvezetői szerepében is szívesen látunk bárki mást. Vitray ráadásul azon nagyon kevesek egyike, akik alkalmasak egy intelligenciatesztnek nevezett kérdezősködés levezetésére. Ehhez ugyanis hordozni kell az értelem jeleit, és - Vágó Istvánon kívül - alig van olyan médiaszereplő, aki hitelesen jelenítené meg. Vitray nem játssza túl a szerepét, nem siratja meg a vesztest és nem reped fülig a szája, ha valaki tudja a megoldást. Feltűnő azonban, hogy - némileg a kereskedelmi rádiók szponzorcikkek terítésére szakosodott betelefonozásaihoz hasonlóan - inkább a játékos győzelmében érdekelt: elfogadja a pontatlan választ, önkényesen segít és nem bánja, hogy így csorbul a verseny. Csak játszunk.

Vitray
A Kapcsoltam azonban betegen éledt újjá a tv2-n: Vitray tiszteletdíja alighanem a legnagyobb tétel a költségvetésben. A kérdéseket előkészítő és a műsorba szerkesztő stáb vagy a Vad Angyalról álmodozik munka helyett, vagy nem alkalmas a feladatára. Nincs kínosabb baki, mint amikor egy ilyen műsorban jól láthatóan hibásak a kérdések, s a műsorvezető menet közben, szóban kényszerül kijavítani őket. Az pedig, hogy ugyanazon feladvány kétszer kerül adásba néhány percen belül, fehér zászlóként mesél a szerkesztők tehetetlenségéről. Az ilyen hibák már akkor sem voltak megbocsáthatók, amikor még kézzel írták a feladatokat, nem exceltáblába.

Vitray tanácsadóként működik tovább, a Kapcsoltamot pedig letudják reggel, Csisztuval a telefon vastagabb végén. Elképzelhető, hogy a "próbáljuk meg nővel" módszer még a felszínen tartja a műsort egy darabig, de nem húzódhat sokáig az agónia. A tv2 újabb műsora pusztul el még óvodáskorában, s a számos tetem közül csak az emeli ki, hogy másodszor hal meg.